Kanton Sarajevo
45

Izvorište Bosne skoro presušilo, prognoza nimalo obećavajuća: "Obilje" sunca i na početku septembra

B. R.
Vrelo Bosne (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vrelo Bosne
Na dugi izostanak kiše u Bosni i Hercegovini nije se obraćala pažnja sve dok vodosnabdijevanje nije postalo upitno. O koliko ozbiljnom problemu je riječ pokazuje i to da je izvor rijeke Bosne skoro presušio.

Osim toga, vrlo je nizak vodostaj ove rijeke u ostatku ilidžanskog spomenika prirode Vrelo Bosne, gdje se nalazi spomenuti izvor. Zabrinjavajuće nizak vodostaj Bosne je i kod Rimskog mosta, nedaleko od Vrela Bosne. Dakle, u ovom dijelu Kantona Sarajevo je sve manje onoga zbog čega njegovi stanovnici i turisti tu dolaze, posebno u ljetnim danima, tražeći osvježenje.

Riječ je o području i s velikim količinama podzemnih voda. Kolike su te količine govori to da se njima snabdijeva veći dio Kantona Sarajevo. Posebno je značajno izvorište Bačevo. Suša je primorala kantonalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) da odnedavno provodi noćne redukcije vode.

Suša nije uzrokovana isključivo dugim izostankom kiše i visokim temperaturama ovog ljeta, već i izostankom padavina i visokim temperaturama tokom posljednje zime. Naime, kako su jučer saopćili iz ViK-a, prethodna zima je bila najtoplija zima u Sarajevu od 1951. te je prethodno proljeće bilo najtoplije proljeće otkako se vodi evidencija o temperaturi zraka.

Problem s vodosnabdijevanjem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bi se mogao pogoršati jer vremenska prognoza za narednih nekoliko dana uopće nije obećavajuća.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za period od 30. augusta do 12. septembra, većih promjena na nebu iznad Bosne i Hercegovine neće biti ni narednih dana jer će prostrano anticiklonalno polje i dalje uslovljavati nebesko plavetnilo, uz obilje sunca. Upozorili su da će to dodatno otežati hidrološke prilike.

Saopćili su da će minimalne temperature biti između 14 i 19 stepeni celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 24 stepena te da će najviše dnevne temperature biti uglavnom od 30 do 36 stepeni na jugu i sjeveru zemlje do 37 stepeni.

S obzirom na sve prethodno navedeno, potrebno je da mnogo racionalnije trošimo vodu.