Negirao tvrdnje Dodika
100

James O'Brien dao podršku Michaelu Murphyu: On je lični predstavnik predsjednika Bidena

F. H.
James O'Brien, pomoćnik sekretara SAD Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove dao je punu podršku trenutnom ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaelu Murphyju u njegovim aktivnostima.

"Posljednjih sedmica vidjeli smo česte tvrdnje da američki ambasador u Sarajevu možda djeluje po ličnom planu. Zapravo je sasvim suprotno. Ambasador Murphy, kao i svi američki ambasadori, lični je predstavnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država", napisao je O'Brien.

"On ima puno povjerenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogao unaprijediti integraciju Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; te suzbijanju antidejtonskih aktivnosti i borbi protiv korupcije", istakao je O'Brien.

Političari iz Republike Srpske, uključujući predsjednika entiteta Milorada Dodika su često isticali kako američki ambasador Michael Murphy vodi privatni sukob protiv njih i kako ne predstavlja na pravi način stavove SAD-a.

Podsjećamo, već je poznato da će po isteku mandata Murphya na mjestu ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini zamijeniti Douglas D. Jones.