Lista bi se mogla širiti
2

Jasno upozorenje O'Briena: Ko pruži podršku sankcionisanim i sam je podložan sankcijama

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja James O’Brien je poručio da SAD ne govore o sankcijama unaprijed, ali je jasno stavio do znanja ko bi se u budućnosti mogao naći na listi sankcionisanih kao i kako se sankcije mogu zaustaviti.

"Suština je da se o sankcijama ne govori unaprijed, u smislu planova u vezi sa njima. Ono što mi želimo je da vlada funkcioniše, kako državna tako i entitetske i da se javni novac troši učinkovito za javno dobro i da vidimo da takvo stanje pozitivno utiče na građane. U tim takvim uslovima i sa tim postignućima sankcije bi prestale", naveo je O'Brien u intervjuu za Capital.ba.

Naglasio je da nikad ne govore o sankcijama unaprijed.

"Naše trenutne sankcije poručuju da svako ko pruža materijalnu podršku određenoj osobi ili instituciji (koja je pod sankcijama) je podložan mogućim sankcijama", poručio je O'Brien.

O'Brien je o optužbama vlasti Republike Srpske da Ambasada SAD-a prijeti bankama, sprečava zaduživanje u inostranstvu i da su uzrok teške ekonomske situacije kazao da je mu se čini da Vlasti RS-a žele okriviti nekog drugog za ono što su učinili.

"Ono što je ambasada SAD-a uradila jeste da je objasnila bankama rizike u okviru postojećih sankcija. Mi radimo takvu istu stvar u zemljama širom svijeta a samo se u Banjoj Luci optužuje ambasada SAD-a za njihovu ekonomsku situaciju. Sankcije podrazumijevaju da se ne može koristiti naš sistem za koruptivne aktivnosti", naveo je O'Brien.

O' Brien je naveo da sankcije poručuju da ne žele da određena ponašanja poput korupcije koriste dolar i račune denominirane u američkim dolarima.

"Mi smo ti koji odlučuju ko može da koristi naš sistem. Iznenađen sam što čujem za druge posljedice koje ste naveli. Čini mi se da je to ipak uzrokovano nečim drugim. Volio bih znati više o tome. Iznenađen sam što čujem da se ljudima ne može platiti", poručio je O'Brien.

Pojasnio je da nema diskriminacije u pogledu sankcija.

"Nama je stalo da se javno dobro ne troši na bogaćenje osoba koje pripadaju njihovim porodicama, prijateljima, strankama. SNSD je vladajuća stranka u entitetu i ima pristup resursima i očekivano je da na taj način imaju više prilika da počine ono zbog čega im se uvode sankcije. To je i zbog uloge koju imaju u Vladi RS-a, a ne zato što mi biramo jednu stranku u odnosu na drugu", kazao je O'Brien.