"U pitanju su životi"
20

Javni vapaj obrtnika u Mostaru obilježio incident: Nećemo biti građani drugog reda

I. P.
Obrtnici grada Mostara ispred gradske vijećnice iznijeli su danas već ranije upućene zahtjeve gradskoj upravi za oslobađanje kirije i komunalnih naknada za naredna četiri mjeseca. Obraćanje medijima obilježio je i incident, ali su veći problemi izbjegnuti prisustvom policije.

Predsjednik udruženja Elvis Redžić je kazao da neki obrtnici već danas kreću odjavljivati radnike zbog teškog položaja u kojem se nalaze.

"Tu su u pitanju životi obrtnika iz stare gradske jezgre“, ustvrdio je Redžić i požalio se kako gradske vlasti uprkos brojnim molbama za pomoć do sada nisu pokazali razumijevanje za njihove probleme.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Gradonačelnik se nije udostojio ni komentirati ovaj problem", tvrdi Redžić koji je zatražio ostavke svih dužnika, navodeći da svoja mjesta prepuste nekome ko hoće i zna raditi posao.

"Mi kao realni sektor postajemo građani drugog reda, a to nećemo dozvoliti. Nadam se da će shvatiti ovaj problem i da neće doći do rata između javnog i realnog sektora", kazao je.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Na njega se tada obrušio predsjednik obrtničke komore HNK Aner Kruškonja koji je ustvrdio da on nelegalno predstavlja obrtnike i da je Redžić samo ugostitelj.

Govorio je o svom zauzimanju za obrtnike i korona-zakonu, na što je Redžić odgovorio kako još niko ni feninga nije vidio od te pomoći. Došlo je do žustre rasprave koja je bila na rubu incidenta, ali događaj su osiguravale policijske snage.