Konferencija u Sarajevu
25

Javno zdravlje u FBiH i kako smo "ispustili neka učinkovita oružja za bolesti kakve smo ranije imali"

S. Š.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Sarajevo je domaćin konferencije "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova" koja okuplja više od 150 stručnjaka u oblasti zdravstva, a pred početak konferenciji govorio je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

Konferencija "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova" bit će održana 9. i 10. septembra u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Predviđenim panelima i stručnim predavanjima će biti će obuhvaćene ključne teme od značaja za zaštitu javnog zdravlja u FBiH. Ovaj skup također će pružiti priliku za refleksiju na značajan jubilej obilježen prošle godine - 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u BiH.

Pred početak dvodnevne konferencije obratio se federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac koji je, između ostalog, ukazao da je zdravstvu potrebna zakonska reforma.

"Govorit ćemo o tome gdje smo kada je u pitanju javno zdravlje u proteklih 100 godina, govorit će se o svemu onome što je obilježilo protekli vijek, izvući ćemo neku poruku i vidjeti šta nam je činiti kada se radi o javnom zdravlju. Epidemije i slične stvari kroz historiju, sve je utjecalo na javno zdravlje i to su teme na kojima treba raditi i govoriti o njima", kazao je Rimac.

Dodaje, potom, kako trenutni zakon koji se odnosi na zdravstvo datira iz nekih starijih vremena i kao takav treba se mijenjati.

"Zakon o zdravstvenoj zaštiti je iz nekih starih vremena i neka pravila su ranije važila. Mi smo sada u fazi izrade novog zakona. Kada se radi o rijetkim bolestima koje nisu tretirane do sada zakonski i one će biti uvrštene. Fond solidarnosti je trenutno najbitniji za liječenje bolesti koje su do sada tretirane", ističe ministar koji je ujedno ukazao i na nedostatak kadra u ovoj oblasti.

Nakon Rimca se obratio Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

"Vidjeli smo tokom pandemije koliko je važno da je zdravstveni sistem organizovan. S druge strane, imali smo situaciju da je cijeli svijet bio paralizovan, ali zahvaljujući odzivu svih nivoa vlasti dobro smo prošli. Pred nama su novi društveni izazovi koji su globalni i oni najbolje pokazuju da će biti jedan društveni vrtlog trenutak kada će javno zdravstvo biti osnaženo i bolje kapacitirano", kaže Skočibušić.

Ukazao je potom koliko je važna imunizacija.

"Trenutno imamo epidemiju ospica u pojedinim kantonima i epidemiju velikog kašlja, a sve je to posljedica manjka imunizacije. Imunizacija je glavni ključ borbe protiv zaraznih bolesti - često govorim o tome kako smo ispustili neka učinkovita oružja za bolesti kakve smo ranije imali", zaključio je Skočibušić.