Čija je odgovornost?
126

Je li potraga za nestalim u poplavljenim područjima mogla biti efikasnija i zašto nisu angažovani psi tragači

N. Ž.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dijelove Bosne i Hercegovine danas su pogodile katastrofalne poplave, a na pogođena područja uskoro su stigle mnoge službe za spašavanje kako bi tražili nestale osobe.

Tokom ove elementarne nepogode je život izgubilo najmanje 16 osoba, a još su aktivne potrage za nestalim osobama.

Međutim, upravo akcije spašavanja i potrage za nestalim za sobom vuku nekoliko pitanja.

Naime, kako javlja reporter portala Klix.ba, a što nam je kasnije potvrđeno iz više izvora, službe koje su došle na mjesto događaja stavile su na raspolaganje i svoje jedinice pasa tragača. Ipak, poziv za angažman istih nikada nije stigao.

Pored toga, ubrzo su na pogođenim predjelima angažovani bageri, koji su čistili ruševine u potrazi za nestalim osobama.

Predsjednik GSS-a Federacije BiH Dženadin Veladžić za Klix.ba kaže da je ova služba bila prva na terenu jutros, te da je odmah na raspolaganje stavljena njihova K9 jedinica.

"Poziv nikada nije stigao. Mi smo odmah ponudili, ali mi ih ne možemo dovesti sami, poziv mora doći od službe koja rukovodi kriznom situacijom", kaže Veladžić.

Da je situacija čudna, potvrdio nam je u daljem komentaru.

"Mi smo konstantno tokom dana dobijali pozive od rukovodioca naših K9 jedinica koji su se pitali kako je to moguće da se vodi potraga bez pasa tragača", dodaje predsjednik GSS-a FBiH.

Ipak, kako ističe, moguće je da su nadležne službe procijenile da psi nisu potrebni. O bagerima kaže da je i to dio procjene nadležnih službi.

"Moguće je da su oni procijenili, razgovarajući s mještanima, da tu nema nestalih i da se može angažovati bager kako bi se taj dio očistio od ruševina. Nažalost, u ovakvim situacijama, nestali ne moraju nužno biti uz mjesto stanovanja", pojašnjava Veladžić.

Podsjetimo, katastrofalnim poplavama najviše su pogođene općine Kiseljak, Fojnica, Jablanica, Konjic i Kreševo. Nadležne službe još nisu izašle s informacijom koliko osoba se smatra nestalim.