Dvije struje u stranci
0

Je li u pripremi "rat" za mjesto predsjednika SBB-a i kome je šta obećano?

Mersad Gušić
Čibukčić, Đapo, Jusufović i Arnaut
Čibukčić, Đapo, Jusufović i Arnaut
Nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio da se namjerava povući s funkcije predsjednika stranke pojavile su se brojne špekulacije o tome ko bi mogao biti prvi čovjek stranke koja se, u pravilu, do sada uvijek vezala za njegovo ime.

Iako su odmah nakon najave Radončićevog povlačenja sa čelne pozicije u stranci krenule brojne molbe iz kantonalnih i općinskih odbora SBB-a, u kojim su od aktuelnog predsjednika stranke tražili da promijeni svoju odluku, sam Radončić se o ovom pitanju do sada nije zvanično oglasio.

Dakle, trenutna situacija u ovoj stranci, koja je dio vlasti u Federaciji BiH, iako često nastupa kao opozicija, je takva da se do Općih izbora u našoj zemlji, koji se trebaju održati naredne godine, očekuje novo rukovodstvo, kako je Radončić i najavio.

Radončićeva "desna ruka"

Sukladno tome, kao potencijalni nasljednici Fahrudina Radončića spominju se aktuelni federalni ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić, kao i politički direktor SBB-a Anis Krivić.

Džindiću je, prema svemu sudeći, naklonjen i sam Radončić, koji je u više navrata istakao da on definitivno ima svoje kvalitete i potencijale, ali da će o svemu dobro razmisliti i analizirati u narednom periodu. Što se Krivića tiče, već je odavno poznato da je on Radončićeva "desna ruka" i kao jedan od najvažnijih ljudi stranke više je nego ozbiljna prijetnja Džindiću.

Međutim, borba za čelnu poziciju u Savezu za bolju budućnost, prema posljednjim informacijama, neće biti dvoboj između Džindića i Krivića. Naime, kako nezvanično saznajemo iz pouzdanih izvora, u trku za poziciju predsjednika SBB-a uključit će se još neke istaknute osobe iz stranke. Naime, fotografije koje su nam ustupljene pokazuju da se razgovori o budućnosti stranke vode i van službenih stranačkih mehanizama. U SBB-u, prema našim saznanjima, postoje dvije ozbiljne struje, od kojih svaka pretenduje da se baš njihov kandidat nađe na čelu stranke.

Najozbiljniji protukandidat Džindiću, prema informacijama koje imamo, je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, a nju podržava aktuelni direktor Fonda za okoliš Federacije BiH Fuad Čibukčić. Iako je frakcija koja podržava Džindića brojnija i, ruku na srce, utjecajnija, to nipošto ne znači da i Đapo nema pokojeg asa u rukavu. Naime, prisustvo zastupnika Naše stranke u Parlamentu BiH i bivšeg SBB-ovca Damira Arnauta na sastanku sa Đapo, Čibukčićem i SBB-ovim delegatom u Domu naroda Parlamenta BiH Munibom Jusufovićem više je nego simbolično.

Ozbiljan restart i rekonfiguracija

Naš izvor kaže da Damir Arnaut (NS) uslovljava svoj ostanak u Našoj stranci zahtjevom da mu se omogući da bude nositelj liste za Parlament Bosne i Hercegovine. Ako mu ovaj zahtjev ne bude ispunjen, tvrdi naš izvor, Arnaut se vraća u SBB, gdje bi za predsjednicu stranke podržao Editu Đapo s kojom je, kako kaže naš izvor, uvijek imao dobre odnose i koja bi mu možda omogućila da bude nositelj liste SBB-a za državni parlament. Koliko su ovakva predviđanja tačna pokazat će se u narednom periodu.

Povodom ove informacije kontaktirali smo i samog Arnauta koji je kategorično odbacio ove navode nazvavši ih "glupošću".

"Iskreno, ja veću glupost u životu nisam čuo. Ja sam član predsjedništva Naše stranke i to ću ostati bar do redovnog kongresa 2023. godine, a možda i duže ako tada budem ponovo izabran", kategoričan je Arnaut.

Međutim, da postoji podjela na ove dvije frakcije ukazuje i to da pojedini federalni parlamentarci SBB-a nisu glasali za izvještaj Federalnog fonda za okoliš na čijem je čelu upravo Čibukčić. Ono što je najneizvjesnije je kada će biti održan kongres na kojem će biti izabran novi predsjednik SBB-a. Posljednji kongres SBB-a bio je 2015. godine, kada je Radončić ponovo izabran za predsjednika stranke, prema Statutu stranke trebao bi se održavati svake četiri godine.

Za kraj, važno je napomenuti i da SBB, nakon početnih dobrih razultata nakon osnivanja ove stranke 2009. godine, već godinama ima silaznu putanju i bilježi sve lošije izborne rezultate. Zato je sigurno da će u stranci morati uraditi ozbiljan restart i rekonfiguraciju ukoliko žele ozbiljno participirati na političkoj sceni u narednom periodu. Koliko će članovi stranke, u kojoj je, ruku na srce, Fahrudin Radončić "alfa i omega", samostalno moći donijeti ovako krupne odluke, vidjet ćemo u narednom periodu.