U pepelu politizacije
460

Je li vas stid Aide Buturović? Neko je život dao za spas knjiga, a Nacionalna biblioteka danas u tišini nestaje

Piše: Semir Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skoro dva mjeseca uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke očajnički pokušavaju privući pažnju kako nadležnih, tako i javnosti i alarmirati za spas ove institucije. Ključni problem - nedostatak novca za rad, za plate uposlenika i za brigu o bibliotečkom fondu.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka, kako je zvanični naziv je tek ime. A iza tog imena ne proizilazi ni nacionalno jedinstvo, niti neka naročita univerzitetska borba. A i zašto bi kada sarajevski univerzitet sebi pravi zgradu biblioteke, tik pored trošne zgrade u kojoj je od završetka rata smještena Nacionalna biblioteka.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka do 1992. godine, tačnije do 25./26. august bila je smještena u zgradi Vijećnice. Kao institucija je osnovana 31. oktobra 1945. godine i čuvala je sve vrijedno od bibliotečkog fonda što jedna država ima. Granatirana sa srpskih položaja u augustu 1992. Vijećnica je u potpunosti zapaljena, a ogroman broj knjiga, dokumenata i spisa nepovratno uništen (oko 90% fonda).

Ipak, nešto je i spašeno i to zahvaljujući herojima i heroinama koji su svoje živote rizikovali da spase makar nešto od vrijedne građe.

Jedna od od spomenutih heroina je i Aida Buturović, koja je radila kao bibliotekarka u Nacionalnoj biblioteci te je u noći granatiranja Vijećnice spašavala što se spasiti moglo. Kada s evraćala kući ubijena je gelerom, kao posljedica granatiranja grada. Aida je život dala za spas knjiga, knjige i nauku je živjela i nije dvojila kada je trebalo sebe staviti na raspolaganje.

Danas imamo najavu da će Aida Buturović dobiti spomen ploču, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka broje dane do potpunog kraha i gašenja. Spomen ploča je potrebna i Aida je treba dobiti, ali bi veći zalog za ono što je Aida uradila i počast njenom herojstvu bio spas od gašenja Nacionalne biblioteke u miru.

Prosto je nevjerovatno kako se došlo do faze da se svako nekoliko godina spašavaju institucije koje nose prefiks nacionalne ili su od nacionalnog značaja. Zašto novca ima za desetine i stotine preskupih službenih automobila, a nema za naprimjer Nacionalnu biblioteku? Zašto politika nikada nije smogla snage da na sto stavi trajno rješavanje finansiranja svih institucija kulture sa državnog nivoa? Zašto se hrabrost i politička sposobnost nije ogledala u insistiranju na tom pitanju? Zašto se Nacionalnoj biblioteci i sličnim institucijam apristupa kampanjski? Da li zato što ne mogu donijeti mnogo glasova na izborima? Da li je ikoga stid?

Zašto je NUBBiH važna?

NUBBiH je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ova institucija osigurava pristup neprocjenjivim resursima za istraživače, studente i širu javnost, te igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa. Ona predstavlja javnu i kulturnu instituciju i ima ključnu ulogu u očuvanju identiteta Bosne i Hercegovine. Kroz svoje dragocjene arhive, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine čuva temelje nacionalne prošlosti, pružajući ključne uvide u razumijevanje i cijenjenje vlastite historije.

Njeno gašenje bi značilo ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i slabljenje akademske i kulturne zajednice koja se oslanja na ove resurse za razvoj i inovacije. Njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti.

Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje, riskiramo dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje.