WARM festival
31

Jedan od najznačajnijih festivala o konfliktima naredne sedmice u Sarajevu

N. V.
Jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala o konfliktima održava se naredne sedmice u Sarajevu. WARM festival 8. jula 2024. godine u Sarajevu otvara novinar i pisac Ed Vulliamy.

WARM festival ove godine u Sarajevu donosi niz značajnih izložbi, diskusija, filmova i poznatih imena iz svijeta medija i umjetnosti. Festival počinje u ponedjeljak 8. jula i trajat će do subote 13. jula 2024. godine. Jedan je od najznačajnijih međunarodnih festivala o konfliktima koji se svake godine održava u Sarajevu.

Festival organizira WARM fondacija posvećena ratnom izvještavanju, ratnoj umjetnosti, historiji i memoriji.

Festival će u ponedjeljak 8. jula 2024. godine u 19:30 u Kinu Meeting Point otvoriti poznati velško-irski novinar i pisac Ed Vulliamy. Vulliamy je između 1992. i 2005. nagrađen svim glavnim nagradama britanskih novina za izvještavanje o ratovima u Bosni i Hercegovini i Iraku.

Nakon otvaranja bit će prikazana kolekcija kratkih filmova o Gazi "The Ground Zero", te upriličen razgovor sa umjetničkom direktoricom projekta Layaly Badr. Projekat „The Ground Zero“ pokrenuo je Rashid Masharawi, palestinski režiser porijeklom iz Gaze, nakon 7. oktobra 2023.

Istog dana, bit će otvorena i izložba "UnMute Gaza" u galeriji Manifesto sa početkom u 17:00 sati. Riječ je o jednom od najznačajnijih globalnih projekata u protekloj godini, izložbi fotografija, plakata i street art scena. Osim u galeriji Manifesto, izložba će biti postavljena i po raznim lokacijama u gradu.

U utorak, 9. jula u 15:00 sati u Kinu Meeting Point bit će organizirana diskusija o izvještavanju iz Gaze "Reporting on Gaza, and beyond" u kojoj će učestvovati Amira Hass, Ed Vulliamy i drugi. Istog dana, održat će se izložba iranske umjetnice Newshe Tavakolian "And They Laughed at Me" na 15 lokacija u gradu i izložba u Bosanskom kulturnom centru u 18:00 sati.

Za večer u utorak je najavljena premijera filma "Vibe Istanbul" o elektronskoj muzičkoj sceni u Istanbulu iranske autorice Nafisse Motlaq u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina, sa početkom u 20:00 sati. U srijedu, od 15:00 sati u Kinu Meeting Point bit će organizirana promocija knjige iransko-kanadske umjetnice Kiane Hayeri "When Cages Fly", nastala iz nekonvencionalne priče zatočenice u ženskom zatvoru Herat, Afganistan, te knjige ratnih fotografija iz Ukrajine "The Information Front" i "UKRAINE: LOVE+WAR".

Navečer će biti organizirana multimedijalna izložba fotografija "MY HOME“ Samara Abu Eloufa, palestinske foto novinarke koja izvještava iz Gaze za The New York Times, na Akademiji likovnih umjetnosti u 18:00 sati.

U četvrtak u Kinu Meeting Point će biti prikazana dva značajna filma: film Reportera bez granica "Fixers in Wartime, the Invisible Reporters" u 15:00 sati, te premijera dokumentarnog filma "Israel's Reel Extremism", Inigoa Gilmorea i Karima Shaha u 20:30. U prvom filmu se prikazuje uloga fiksera u ratu, a u drugom ispituje Izrael i njegovo društvo nakon višemjesečnog rata.

Petog dana festivala, u petak, konferencija o identitetu tokom sukoba u Ukrajini i šire "Jus in Bello" s Davidom Rieffom, Andrejem Kurkovim i drugima, bit će održana u Kinu Meeting Point u 15:00 sati.

Promocije knjiga "Eyewitness" i "Family Affairs" održat će se istog dana, također u Meeting Pointu od 17:00 do 19:00 sati. Projekcija dokumentarnih filmova s ukrajinskim filmašima će biti prikazana u Meeting Pointu od 20:30 sati u petak.

U Kinu Bosna u subotu, od 10:00 do 19:00 sati, posljednjeg dana festivala, bit će, između ostalog, održane prezentacije i performansi učesnika WARM akademije, dok će navečer u Kinu Meeting Point od 20:00 sati Ines Tanović, Hala Rajab i Oksana Leuta razgovarati o ratu, egzilu, otporu i nadi.

Završna zabava će biti održana u SoBi od 22:00 sata. Program se održava na engleskom. Ulaz na sve događaje je slobodan. Cijeli program je dostupan na stranici WARM-a.