Austrijski diplomata
99

Johann Sattler napušta BiH nakon pet godina: Po čemu će se pamtiti njegov mandat

N. Ž.
Johann Sattler (Foto: I. L./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. L./Klix.ba)
Johann Sattler će od 1. septembra i zvanično biti bivši Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kada se, nakon pet godina, podvuče crta, može se reći da BiH napušta u nešto boljem stanju nego što je "našao."
Sattlera će od 1. septembra ove godine zamijeniti Luigi Soreca, a Austrijanac će otići nekoliko stotina kilometara jugoistočnije u Podgoricu, gdje će obnašati poziciju EU ambasadora u Crnoj Gori.

Proaktivan mandat

Sattler je na poziciju ambasadora EU u BiH došao u septembru 2019. godine, a tokom njegovog mandata je naša zemlja prešla put od zemlje aplikanta, preko kandidatskog statusa, pa sve do zelenog svjetla za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, kojeg je dobila u martu ove godine.

Ovdje vrijedi istaći da je Sattler predstavnik politike EU u našoj zemlji te da često nema moći da pravi odluke ili značajno mijenja stvari, ali treba reći da je austrijski diplomata često koristio svoju poziciju za razgovore sa svim bitnim akterima na političkoj sceni BiH.

Poznato je da su se upravo u zgradi Delegacije EU u BiH održavali brojni važni sastanci koji su značajno pomjerali našu zemlju prema Briselu.

Pored toga, Sattler je i u privatnoj rezidenciji, u ključnim momentima, znao ugostiti političke lidere u BiH kako bi se oni pokušali dogovoriti.

Sattler je kroz cijeli mandat vrlo jasno i konzistentno artikulisao pozicije EU prema BiH. Posebno je bio kritičan prema vlastima u RS-u, koje je često naglašavao kao odgovorne za blokiranje brojih važnih procesa u BiH.

Pri tome se držao jasnog stava da je secesija entiteta nemoguća, te da EU u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Bilo je i kritika, posebno sporan odnos s Čovićem

Naravno, bilo je i kritika na račun njega, ali i institucije koju je predstavljao tokom njegovog mandata. Sattlera se često optuživalo za "bliže veze" s određenim političarima te retoriku koja nije uvijek bila zadovoljavajuća, a posebno je u fokusu bio njegov odnos s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, a naročito u procesu pregovora o Izbornom zakonu BiH te podrške u nametanju izmjena Izbornog zakonaod strane visokog predstavnika, na osnovu čega je i formirana nova vlast privremenom suspenzijom predstavnika bošnjaka, odnosno potpredsjednika FBiH.

Međutim, kada je uskoro bivši ambasador EU u BiH došao u Klix Studio 9. maja ove godine, vrlo je jasno kritikovao Čovića u kontekstu promjena Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Čovićeve zahtjeve za način izbora članova Predsjedništva BiH.

"Rekao bih da je cijelo pitanje izbora člana Predsjedništva BiH nešto što se neće dogovoriti. Jasno smo sugerisali Čoviću da odustane od toga. Ako govorimo o Izbornom zakonu naše mišljenje je da je prioritet implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. Sugerisali smo im da je nerealno to što traže u vezi Predsjedništva. Ne izgleda mi uvjerljivo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predstavio HDZ. Čak nisu tražili od nas da se zakon uputi Venecijanskoj komisiji. Treba to još promišljati, ne vidim šansu da se to riješi prije oktobarskih izbora", tada je naglasio Sattler.

Kada se podvuče crta, Sattlerov mandat je prošao u brojnim aktivnostima koje se mogu samo gledati kroz prizmu njegove pozicije kao "megafona" EU politike prema BiH.

Za pohvalu je svakako Sattlerova proaktivnost u kontekstu čestog pozivanja na odgovornost političara u BiH, javnih istupa gdje je kritikovao aktere koji ne rade u korist građana, te konzistentne pozicije o ključnim pitanjima za našu zemlju.

Naravno, treba i kritikovati određene stvari, poput ponekad blažeg odnosa prema nekim akterima i pretjerano "sterilnih" reakcija na određene stvari koje su jako važne za BiH.

Ipak, Sattler će iz BiH otići kao ambasador EU tokom čijeg mandata je urađen najveći korak naše zemlje prema članstvu u ovoj organizaciji, odnosno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za pristupanje, uz napomenu da BiH još uvijek nije otvorila pregovore dok ne ispuni određene preduslove i prvo dobije datum za početak pregovora.