Čeka se na izmještanje
19

Još jedna noć iza migranata u Velikoj Kladuši: Tragično bi bilo da djeca ponovo noće u šatorima

Piše: E. M.
Migranti na GP Maljevac (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Blizu 150 migranata prenoćilo je ispred Graničnog prijelaza Maljevac, odakle bi u toku dana trebali biti premješteni u prihvatni centar Bira u Bihaću.

Još jedna neprospavana i hladna noć je iza migranata na Graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši. Oni od jutros prikupljaju drva za zagrijavanje s obzirom na to da je temperatura u Velikoj Kladuši jutros iznosila oko 5 stepeni celzija.

Prema posljednjim informacijama danas bi za migrante trebali biti osigurani autobusi kojim će biti prebačeni do novog prihvatnog centra Bira u Bihaću, gdje će imati bolje uslove od onih koji su im se nudili proteklih dana na lokalitetu Trnovi u Velikoj Kladuši.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković je kazala da će granična policija u saradnji s pripadnicima MUP-a USK izmjestiti migrante veoma brzo nakon što bude poznato gdje će ih smjestiti.

"Imamo nekoliko prihvatnih centara u opciji, a u vezi s Birom, riječ je o novom prihvatnom centru gdje moramo vidjeti da li ima sve uslove da prihvati ovaj broj migranata. Bilo bi tragično da djeca i četvrtu noć provedu u blizini međunarodnog graničnog prijelaza, a svi nadležni organi su se digli kako bi riješili ovaj problem", kazala je Dujković.

Granični prijelaz je još uvijek blokiran, a tako će ostati do izmještanja migranata s obzirom na to da su iz Granične policije Republike Hrvatske istakli da će se granični prijelaz otvoriti kada se svi migranti sklone s ovog lokaliteta.