Nema razloga za brigu
14

Još jednom ispitan kvalitet vode u Sarajevu, nadležni tvrde da su svi uzorci ispravni

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izvršio je ispitivanje vode iz sistema kojim upravlja KJKP Vodovod i Kanalizacija, zbog zabrinutosti građana na neispravnost. Svi rezultati ispitanih uzoraka su dobri.

Kako su saopćili iz JU ZZJZ Kantona Sarajevo, zavod je u proteklom periodu zaprimio veliki broj upita građana koji su se odnosili na ispravnost vode kojom upravlja ViK s obzirom na nepotvrđene informacije koje su se pojavile u javnosti.

Zbog toga je zavod, a u cilju zaštite zdravlja korisnika i prevencije bolesti, 26. jula izvršio uzorkovanje i ispitivanje vode porijeklom iz sistema kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača.

"Voda je uzorkovana s područja svih opština koje se vodosnabdijevaju iz sistema gradskog vodovoda. Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških analiza propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće svi uzorci su zdravstveno ispravni", saopćili su iz zavoda.

Izvor: ZZJZ KS
Izvor: ZZJZ KS

Osim toga, iz zavoda su napomenuli da je je KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo u zakonskoj obligaciji da osigura zdravstveno ispravnu vodu do hidranta, od hidranta do stambene jedinice (ukoliko je zgrada u pitanju) odgovorni su upravitelji zgrada, a od ulaska u stambenu jedinicu do mjesta krajnjeg potrošača odgovoran je vlasnik stana.

Podsjetimo, iz KJKP Vodovod i kanalizacija su prije nekoliko dana saopćili da se kontrola zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti ViK-a vrši svaki dan uključujući i vikende i praznike. Tada su istaknuli da je voda potpuno ispravna za piće.