Vreline se nastavljaju
29

Još uvijek ništa od "summerkillera", dok je zbog suša opasnost od požara i dalje visoka

S. Š.
Trenutno je zbog požara najrizičnije na Tjentištu (Izvor: Klix.ba/Facebook)
Trenutno je zbog požara najrizičnije na Tjentištu (Izvor: Klix.ba/Facebook)
Meteorolozi već određeno vrijeme upozoravaju da "ljetu nema kraja" te da se topli i sušni period nastavlja do daljnjeg. Uz takvo vrijeme, opasnost od šumskih požara raste, dok se Bosna i Hercegovina već bori sa njima.

Pred nama su dani novog toplotnog talasa, još jednog ovog ljeta. Međutim, nakon vikenda stvorit će se uslovi za kratkotrajno osvježenje.

"Do vikenda pretežno sunčano i vruće vrijeme sa dnevnim temperaturama do oko 42°C. Opća slika vremena sunce, ali uz dnevni razvoj naoblake samo se rijetko može javiti kakav izolovani pljusak sa grmljavinom. Zbog porasta vlage u vazduhu, pojačat će se i dojam sparine, a i noći tople", najavljuju meteorolozi.

Nadalje, ono što je prema trenutnim prognoznim modelima izgledno, jeste dolazak gladne fronte najavljen za 18. i 19. august.

"U nedelju i ponedeljak izgledna je destabilizacija atmosfere, a donosi je kratkotrajna hladna fronta. Vrućina će popustiti uz manje zahlađenje te nešto rasprostranjeniju pojavu padavina tih dana. Kako trenutno prognoze ukazuju osvježenje će biti na nekoliko dana pa slijedi novo zatopljenje", najavljuju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Ističu i da se ljeto nastavlja do daljnjeg, a spominju i termin "summerkiller".

"Ljeto se uglavnom nastavlja do daljnjeg, a nadolazeću kratkotrajnu frontu ne možemo okarakterisati kao 'summerkiller', obzirom da ne donosi značajniju vremensku prekretnicu", kazali su.

Summerkiller je termin koji se koristi u meteorologiji da definiše dolazak hladne fronte i "ubijanje ljeta".

Upozorenje na požare

Dok se period suša i visokih temperatura nastavlja, tako raste i opasnost od požara na otvorenom, a već je nekoliko žarišta aktivno na području Bosne i Hercegovine.

Trenutno je situacija najlošija na Tjentištu, zbog čega je BiH bilo primorana na međunarodnu pomoć te će tako danas stići i helikopteri za Srbije koji će pomoći u gašenju požara.

Situacija je prethodnih dana bila zabrinjavajuća i širom Hercegovine, međutim bez većih razmjera. Ipak, nije zanemariv niti jedan požar jer od svakog prijeti opasnost da ugrozi ljudske živote.