Glavni diplomata EU
85

Josep Borrell: Obećali smo da nikada nećemo zaboraviti žrtve genocida u Srebrenici

N. Ž.
Josep Borrell (Foto: D. S./Klix.ba)
Josep Borrell (Foto: D. S./Klix.ba)
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell obratio se povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Borrell je za izvršenje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine rekao da je "jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije."

"Preko 8.300 dječaka i muškaraca sistematski je ubijeno i pokopano u masovne grobnice u brdima oko Srebrenice. Danas, 29 godina kasnije, 14 od tih žrtava, koje su tek nedavno identifikovane, naći će svoj smiraj u Memorijalnom centru i mezarju Srebrenica-Potočari. Za njihove porodice i najmilije, konačno je završen dug i bolan period neizvjesnosti. Srebrenica ostaje dubok ožiljak u istoriji Evrope. Neuspjeh da se spriječi ovaj genocid je teret koji i dalje nosimo. I Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde nesporno su utvrdili da je ovaj zločin genocid", napisao je Borrell.

Glavni diplomata EU rekao je da se žrtve genocida neće zaboraviti.

"Obećali smo da nikada nećemo zaboraviti - niti žrtve, niti trajnu bol njihovih porodica i najmilijih. Njihovo sjećanje nas tjera da svaki dan radimo kako bismo osigurali da se istorija ne ponovi, u svijetu u kojem se mir čini sve krhkijim. Svojom odlukom o proglašavanju 11. jula za Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., Generalna skupština Ujedinjenih nacija dodatno je istakla značaj ove tragedije i van evropskog kontinenta", kaže Borrell.

Istakao je i zabrinjavajući trend negiranja genocida u Srebrenici.

"U Bosni i Hercegovini i cijelom regionu i dalje je prisutna zabrinjavajuća tendencija negiranja. Bilo kakvo negiranje genocida je šamar pravdi i prepreka pomirenju. Stav Evropske unije je jasan - nema mjesta negiranju genocida, historijskom revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca u društvima koja cijene istinu i pravdu. Pomirenje je odgovornost svih. Pomirenje nije apstraktan cilj, već mora postati svakodnevna praksa sveprisutna u politici, obrazovanju i svakoj drugoj sferi svakodnevnice. Uloga političkih lidera u regionu je, iznad svega, da odbace retoriku podjela i aktivno promovišu pomirenje, što, opet, iziskuje uvažavanje istorijskih činjenica, pijetet prema žrtvama i njegovanje kulture mira i saradnje", napisao je.

Borrell je napomenuo na odgovornost bh. političara u kontekstu evropskog puta naše zemlje.

"Lideri zemalja članica EU su u martu donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Početak ovog puta ka članstvu vraća nadu u političku stabilnost, ekonomski rast i bolju budućnost za građane u BiH. Naglašava opredijeljenost EU da podrži Bosnu i Hercegovinu u uspostavljanju funkcionalne demokratske države i društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Pokazali smo da je to moguće. Naime, i sama EU je zamišljena da donese mir i pomirenje na evropskom kontinentu, dugo podijeljenom krvavim bratoubilačkim ratovima. To ne bi bilo moguće bez prihvatanja utvrđenih istorijskih činjenica i posvećenosti izgradnji institucija koje će osigurati trajni mir", stava je Borrell.

Za kraj je ponovio nastojanje EU da spriječi bilo kakvu eskalaciju situacije u BiH.

"Genocid u Srebrenici je bolan podsjetnik na ono što se može dogoditi kada političke elite oslobađaju i promovišu mržnju. Naša je zajednička dužnost osigurati da ovo sjećanje služi kao snažan podsjetnik na posljedice takve mržnje i netolerancije. Naša je zajednička dužnost da osiguramo da se ova zlodjela nikada više ne ponove. Evropska unija stoji uz Bosnu i Hercegovinu u ovom nastojanju", napisao je Josep Borrell.