Traži hapšenje napadača
100

Jurišić: Saučesništvo vlasti u poticanju nasilja u Banjoj Luci znači da smo nazadovali kao društvo

V. K.
Duška Jurišić (Screenshot: TVSA)
Duška Jurišić (Screenshot: TVSA)
Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić osvrnula se na reakcije zvaničnika iz RS-a nakon napada na aktiviste u Banjoj Luci te je poručila kako one ukazuju na prisutnost diskriminacije u BiH,.
Naglasila je kako se iz reakcija može zaključiti da zvaničnici opravadavaju zabranju jučerašnjih aktivnosti Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci.

"Posljednje reakcije najviših zvaničnika grada Banja Luka i Republike Srpske, kojima opravdavaju zabranu jučerašnjih aktivnosti Povorke ponosa u Banja Luci, još su jedan dokaz diskriminacije manjinskih i marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini. Svjedočenja članova Organizacionog odbora 'BH povorke ponosa' i članova LGBTIQ zajednice, u kojima ističu saučesništvo izvršne vlasti u poticanju na mržnju i nasilje u Banjoj Luci, događajima u subotu daju novu dimenziju. To znači da smo kao društvo otišli korak unazad", rekla je Jurišić.

Poručila je kako policija brzo mora pronaći napadače na aktiviste.

"Vrlo je značajno da su pojedine strukture države veoma dobro uradile svoj dio posla i garantirale sigurnost aktivistima nakon napada. Neophodna je brza reakcija policije na otkrivanju napadača, te pravosudnih organa na njihovom sankcioniranju", ističe zamjenica ministra.

Na kraju, naglasila je kako i ostale institucije moraju donijeti pravovremene odluke.

"Nakon toga slijedi niz aktivnosti državnih i institucija drugih nivoa, nevladinih organizacija i aktivista, te međunarodne zajednice u saradnji s Organizacionim odborom „'H povorke ponosa', kako bi i kao država i društvo osigurali ljudska prava i slobode, na šta nas obavezuju Ustav, zakoni BiH, te međunarodna pravna akta", zaključila je Duška Jurišić.