Podrška LGBTQ zajednici
273

Jurišić: SDA se treba ograditi od izjave Zahiragića da je Povorka ponosa "devijantna" pojava

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić danas je sudjelovala u Povorci ponosa gdje je iskazala svoju podršku LGBTQ zajednici, ali i uputila kritiku, između ostalih, potpredsjedniku SDA Harisu Zahiragiću zbog njegovih sramotnih ocjena ove ranjive zajednice.

"Ovdje sam u znak podrške. Ja ne mogu kao političarka biti zbog protesta, ali mogu biti u znak podrške. Prava ove ranjive grupe i njihovih pristalica i aktivista su do te mjere ugrožena da je njima svaka podrška dragocjena. Ne možemo uopšte da pričamo o nekim drugim nivoima", kazala je Jurišić.

Istakla je da se prije 16 mjeseci u Republici Srpskoj desio brutalan napad na LGBTQ aktiviste koji još uvijek nije razriješen.

"Bile su tamo nadzorne kamere. Možete li zamisliti da policija kaže aktivistima 'vi ovdje niste sigurni'. Umjesto da kaže mi ćemo vam garantovati sigurnost. Policija je to mogla razriješiti da je htjela", rekla je Jurišić.

Dodatno, istakla je Jurišić, u Narodnoj skupštini RS-a je pokrenuta inicijativa da se eliminiše riječ "seksualna orijentacija" i "rodni identitet" iz zakonodavstva RS-a.

"To znači da se LGBTQ zajednici stavlja meta na čelo. Ja ipak moram reći, kada je riječ o Federaciji BiH nekoliko stvari nije urađeno. Nevladin sektor i ja u proteklih devet mjeseci predložili smo da se formira interresorna radna grupa u Federalnoj Vladi koja će donijeti pravilnik o administrativnoj promijeni spola. Ti ljudi imaju ozbiljne probleme, i nećete vjerovati imaju puno manje problema u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH zato što se to razlikuje od kantona do kantona", kazala je Jurišić.

Dodala je da minister zdravlja FBiH nije imenovao člana interresorne radne grupe za kreiranje Zakona o istospolnim zajednicama.

"To je jedan od uslova za evropske integracije", kazala je Jurišić.

Govoreći o ovogodišnjoj Povorci ponosa istakla je da ona prolazi u znaku dva ili tri incidenta.

"Prvo, imali ste govor mržnje sa skupštinske govornice Kantona Sarajevo prije nepunih mjesec dana. Drugo, upravo za Klix Studio potpredsjednik stranke SDA Haris zahiragić je za LGBTQ populaciju rekao da je 'nenormalna', a za Povorku ponosa da je "devijantna" pojava. U najmanju ruku očekujem da se SDA od toga ogradi, nezavisno od toga da je on kazao da to govori u lično ime. On u lično ime nije bio pozvan u tu emisiju. Drugo vi kada ste političar o društvenim temama ne možete da dijelite lične stavove", istakla je Jurišić.

Naglasila je da takva politika može dovesti ne samo do diskriminacije nego nemogućnosti da ova i druge ranjive grupe žive, rade i funkcionišu.

"Doći ćemo u fazu da ovakva okupljanja neće biti moguća. Ovaj skup današnji nije samo zahvaljujući trenutnoj vlasti u Kantonu Sarajevu nego pojačanim policijskim mjerama, ali i zahvaljujući međunarodnoj zajednici", kazala je Jurišić.