1.601 bol i uspomena...
114

Kada šutnja i slike govore više od riječi: Otvorena Spomen soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U glavnom bh. gradu je otvorena Spomen soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 "Sarajevski spomenar".

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajevo 1992-1995, Historijski muzej BiH i JU Gradski muzeji Sarajevo su organizovali ovo svečano otvorenje.

Prisutnima se obratila Zdravka Gvoždar, majka ubijenog Eldara koja je rekla da je značenje ove sobe pokazati svijetu šta značiti ubiti ovoliki broj djece.

"Treba sačekati da prođe 1.601 slika, 1.601 uspomena i 1.601 bol ove države", navela je ona.

U ovoj postavci se nalazi i majica njenog sina te pisma koja je on pisao tokom rata.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se prisjetila kada su predstavnici ovog udruženja došli kod nje na sastanak. Oni su joj, prisjeća se, rekli da žele da se uspomene na njihovu djecu sačuvaju zauvijek.

"Rekli su da im je jedini interes da mlade generacije koje dolaze znaju istinu i da spomenar soba bude podsjetnik na zlo agresije, na zlo opsade. Obećala sam da ćemo to ispuniti i da će Grad Sarajevo ovu spomen sobu pripojiti gradskim muzejima", pojasnila je Karić.

Napomenula je da su svi vijećnici podržali ovaj projekat, bez trunke dileme.

"Danas neka govori tišina, a u tišini se pomolimo za svu nedužnu sarajevsku, bosanskohercegovačku djecu, ukrajinsku djecu i u Gazi. Neka ovo bude opomena i podsjetnik", poručila je Karić.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je naveo kako je upravo sada vrijeme za ovakve uspomene koje će služiti i narednim generacijama.

"Dolaze nove generacije u ovim vremenima kada se historija prevrće i kada su oni koji su proglašeni zločincima u Drugom svjetskom ratu se sada proglašavaju herojima. Bitno je da znamo istinu i podsjećamo ko je bio onaj ko nas je ubijao, a ko je bio na strani istine", poručio je Mandić.

Spomen soba se nalazi na adresi Džidžikovac broj tri.

U toku opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su 1.601 dijete ovog grada, a 5. maj je proglašen Danom žalosti u KS kao simbol sjećanja na njih.