Zašto je to dozvoljeno?
98

Kadeti Vojske Srbije su ujedno vojna lica, a u BiH je s njima defilovao čak i visoki vojni činovnik

N. V.
Pripadnici Vojske Srbije su imali svečani defile kroz Prijedor povodom obilježavanja 82. godine od bitke na Kozari. Ministarstvo iz Republike Srpske ih je pozvalo kao kadete, a s njima su došli i pojedini profesori, od kojih jedan ima visoki potpukovnički čin.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je "pronašlo rupu u zakonu" i pozvalo vojna lica Srbije u Prijedor i Bratunac. Kako navodi resorni ministar Danijel Egić, sproveli su to u saradnji s Ministarstvom rada i zapošljavanja Republike Srbije, kao što su uradili i nekoliko puta ranije, s obzirom na to da je riječ o kadetima i njihovim profesorima.

Međutim, oni su i dalje vojna lica, za koje važe skoro ista pravila kao i za aktivne pripadnike Vojske Srbije. To dokazuje član 7 Zakona o vojsci Srbije.

"Vojnim licima, u pogledu prava i obaveza uređenih ovim zakonom, smatraju se i državljani Republike Srbije - učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova, koji se školuju za vojne dužnosti i lica na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire", stoji u zakonu

Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini je obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova o njihovom dolasku, navodeći da dolazi "delegacija na čelu s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja", koju čine "studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda te predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije".

U dopisu se navodi: "Ambasada moli da nadležni organi BiH omoguće nesmetan prolaz i ubrzanu pasošku, carinsku kontrolu na graničnim prijelazima". Detaljnije su naveli ko će doći, s kakvom opremom i da ne nose oružje.

Bez obzira na to što je iz zahtjeva bilo jasno da će obilježavanju bitke prisustvovati u svečanim odorama Vojske Srbije, ulazak im je omogućen. Sličan zahtjev Srbije je prije nekoliko godina Hrvatska odbila, međutim oni su tada kao razlog naveli da Srbija nije propisno najavila dolazak hrvatskim institucijama.

Fotografije iz Bratunca potvrđuju da su u BiH boravili oficiri vojske Srbije, a ne samo profesori kadeta. Na jednoj od fotografija se vidi da najmanje jedan od njih ima visoki oficirski čin potpukovnika Kopnene vojske. Iznad njega je samo pukovnik.

Jedan od prisutnih je imao oznaku potpukovnika Kopnene vojske
Jedan od prisutnih je imao oznaku potpukovnika Kopnene vojske

Dolazak vojnih lica iz Srbije i njihov defile je uznemirio brojne Bosance i Hercegovce, posebno povratnike u Prijedoru, s obzirom na to da je Vojska Srbije defilovala kroz grad u kojem je "od srpske ruke" ubijen veliki broj Bošnjaka i Hrvata.

Različiti političari (vlast i opozicija) se oglašavaju kako bi kritikovali dolazak Vojske Srbije, međutim niko ne objašnjava zašto su dopustili da u vojnici uđu u BiH. Većina zvaničnika trenutno ne odgovara na upite Klix.ba o tome kako su vojnici ušli, a jedini se javio ministar odbrane Zukan Helez, koji je to opravdao činjenicom da je riječ o kadetima, a usput ignorišuči ili neznajući da su i kadeti vojna lica.