Glasajte
366

Kako gledate na potpisivanje nove koalicije za vlast i koga vidite kao lidera Osmorke?

S. H.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Nova vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će stranke Osmorke i HDZ, a ti koalicioni partneri će vjerovatno praviti vlast i na državnom nivou. U anketi portala Klix.ba pitamo vas kako komentirate ovaj koalicioni paket te koga vidite kao lidera Osmorke.

Osam političkih stranaka koje su se okupile oko Trojke, koja je nešto starija priča i politički blok (SDP, NiP, Naša stranka, NES, SBiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije) potpisali su sporazum sa HDZ-om i njihovim partnerima iz HNS-a. Dokument je naslovljen kao načela za formiranje buduće vlasti u entitetu FBiH, ali i na državnom nivou.

Tako će nakon nekoliko izbornih ciklusa SDA ispasti iz vlasti, a umjesto njih koaliciju sa HDZ će praviti širok blok stranaka koje predvodi SDP, NiP i Naša stranka. U dokumentu koji je potpisan na pet stranica nisu navođeni detalji, već opće smjernice djelovanja buduće vlasti, ali se i tako može naslutiti da će prioritet koji je prije svega postavio HDZ biti završetak reforme izbornog zakona, ali i neke druge teme.

Iz SDA su tek poručili da je potpisivanje ovog sporazuma preuranjeno te vjeruju da će upravo oni imati kontrolu u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, što vjeruju da će im biti dovoljno da budu nezaobilazni.

Zanimljivo je da HDZ u postizbornom periodu uopšte nije pregovarao sa SDA na nivou predsjednika stranaka, a kao razlog se navodi HDZ-ova razočaranost zbog politike SDA u pregovorima za izborni zakon.

Lider Osmorke?

Osmorka je nastala kao proširenje Trojke, koalicije koja je vladala i koja će nastaviti vladati u Kantonu Sarajevu. Dvije najjače stranke iz spomenute grupacije su SDP i NiP, barem kada govorimo o broju zastupnika, delegata i teritorijalnoj rasprostranjenosti. I bez obzira na doprinos i Semira Efendića (SBiH) i Nermina Ogreševića (NES) i Fuada Kasumovića (BHI) najveći utjecaj na politike imaju lideri SDP-a, NiP-a pa zatim Naše stranke.

Kao lideri Osmorke nameću se i u dijelu javnosti percipiraju i Nermin Nikšić i Elmedin Konaković. Nikšić predvodi SDP koji je neminovno najutjecajniji, a Konaković NiP koji je vjerovatno imao najveći rast s obzirom da su osnovani 2018.

Kao premijer FBiH se najviše spominje Nikšić, mada neki smatraju da bi tu funkciju trebao obavljati i Konaković.

U anketi odgovorite koga vi vidite kao lidera Osmorke, da li je to Nikšić, Konaković, možda Forto ili ipak smatrate da nema lidera u ovoj političkoj grupaciji te da djeluju približno podjednako.