A Ramo helikopterom
340

Kako je Arnel Isak službenim vozilom FMUP-a pod pratnjom došao u Potočare?

D. Be.
Federalni ministar policije Ramo Isak jučer je helikopterom Federalnog MUP-a (FMUP) sletio u Potočare. Njegov sin, federalni zastupnik Arnel Isak, nije bio u helikopteru već u službenom vozilu Federalnog MUP-a pod pratnjom dva automobila.
Ipak, obojica su u istom službenom vozilu Federalnog MUP-a stigla na komemoraciju u Memorijalni centar.

Dok je Isak stariji letio, njegov sin je službenim vozilom FMUP-a pod pratnjom dva automobila iz Sarajeva došao u Srebrenicu iako nema pravo na korištenje službenog vozila naročito bez prisustva ministra.

Kada smo jučer, na 11. juli, pitali Ramu Isaka da li je tačno da se njegov sin vozio u službenom vozilu FMUP-a, odgovorio nam je da to nije tačno.

Pretpostavili smo da Ramo Isak nije shvatio naše pitanje, da je možda mislio da smo ga pitali da li se Arnel vozio s njim u helikopteru, pa smo ga danas pozvali opet s istim pitanjem gdje nam je odgovorio da je tačno da se Arnel vozio službenim vozilom FMUP-a jer, kaže, na to ima pravo svaki federalni zastupnik.

"U helikopteru nije, u vozilu jeste. Svaki zastupnik ima pravo da bude u službenom vozilu kada su organizovane posjete bilo gdje. Ne Arnel Isak, nego svaki zastupnik može da ide u prisustvu ministra da bi se smanjio trošak", kaže federalni ministar policije.

Ipak, netačno je da svaki federalni zastupnik ima pravo na to. I ako ima, onda je pitanje gdje je zahtjev federalnog zastupnika da ide na službeni put vozilom ministra policije te kada je odobren i zbog čega.

Pravo na korištenje službenog vozila i pratnje u Federaciji BiH samo imaju premijer i dva dopremijera Federacije BiH, predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH, predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH te ministar unutrašnjih poslova FBiH. Ponavljamo, federalni zastupnici samostalno nemaju pravo na korištenje službenog vozila niti policijske pratnje.

Ipak, ako pogledamo snimke, vidjet ćemo kako Ramo i Arnel Isak skupa izlaze iz službenog vozila s blinkerima iza kojeg su dva vozila policijske pratnje. Na području RS-a imali su i dodatnu pratnju patrole MUP-a RS-a.

Na ovu temu smo poslali i službenim putem tri pitanja, ali do trenutka objave teksta odgovore nismo dobili, koje ćemo objaviti ukoliko stignu.

Istog dana na Instagram profilu Rame Isaka objavljeno je polijetanje helikoptera uz stranačku himnu iako je 11. juli - Dan žalosti. Kada smo Isaka pitali za komentar, on je rekao da ne zna za taj snimak i da ne postoji.

Na konstataciju da smo lično vidjeli snimak na Instagram storiju, koji je naknadno obrisan, Isak je rekao: "Ja to nisam vidio. Moj portal vode četiri administratora, i da je objavljeno, ja ne znam to. Ja kad sam izašao iz helikoptera nije bilo objavljeno ništa. Naravno da nisam to uradio, nisam toliko glup da to uradim."