Mnogo buke...
56

Kako je priča o šest policajaca iz Srbije sukobila politiku u FBiH: Ovo je hronologija slučaja

Piše: Semir Hambo
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Već desetak dana traje pravi politički konflikt između pojedinih stranaka u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, a sve je krenulo od objave informacije da Srbija planira na područje BiH tokom turističke sezone poslati šest policajaca i to na osnovu sporazuma o saradnji MUP-ova Srbije i entiteta RS.
Po objavi te informacije krenule su kritike opozicije u FBiH usmjerene prema strankama Trojke, da su svojom politikom dozvolile da policajci iz Srbije mogu ući u BiH.

Ubrzo je stigao odgovor iz struktura vlasti, i to prvo ministra policije FBiH Rame Isaka koji je ustvrdio da se radi o standardnoj saradnji, a potom je čelnik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na površinu izvukao sporazum o policijskoj saradnji između BiH i Srbije iz 2011. godine, kazavši da su oni koji su sada opozicija, a 2011. su bili na funkcijama potpisali sporazume koji Srbiji omogućavaju slanje policajaca u BiH.

U cijeloj priči, a nakon razlaganja kompletne hronologije djeluje da su i jedni i drugi u krivu. Službeni Beograd je svojim potezima nametnuo temu za svađe i rasprave među strankama u FBiH i nizom poteza u velikoj mjeri skrenuo pažnju nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jer sada na političkoj sceni ovu temu tek sporadično komentira i vlast u RS-u i Srbiji, dok pravi politički rat i prepucavanja gledamo na relaciji opozicija u FBiH i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Treba istaći da se o ovoj temi SDP, kao partner u aktuelnoj vlasti i stranka koja je sudjelovala u izglasavanju sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije iz 2011. godine skoro nikako ne oglašava.

No, krenimo redom. Srbija je u BiH planirala tokom turističke sezone poslati šest policajaca (po dva u Foču, trebinje i Banju Luku), a MUP RS-a je isti broj policajaca trebao poslati u tri srbijanska grada. Tu odluku su zasnovali na osnovu Memoranduma o saradnji između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a kojeg su potpisali 18. juna 2024. godine.

Pravni osnov na koji se pozivaju MUP RS-a i MUP-a Srbije o razmjeni policajaca tokom turističke sezone
Pravni osnov na koji se pozivaju MUP RS-a i MUP-a Srbije o razmjeni policajaca tokom turističke sezone

Sada se postavlja pitanje na osnovu čega su policije entiteta RS i Srbije uopće potpisale spomenuti memorandum. Naime, u zaglavlju ovog sporazuma potpisnici se pozivaju na Sporazum o specijalnim vezama između RS-a i Srbije, zatim Sporazumu između MUP-a RS-a i MUP-a Srbije o jačanju policijske saradnje iz septembra 2011. godine te na pravno neobavezujuću deklaraciju usvojenu na tzv. svesrpskom saboru iz juna ove godine.

To je bilo pravno polazište za sporazum na osnovu kojeg se i pojavila priča dolasku šest policajaca iz Srbije.

Ako krenemo redom vidjet će se da je ovdje riječ o direktnim odnosima entiteta RS i Srbije. A te direktne odnose, odnosno paralelne veze uspostavljaju na osnovu Sporazuma o specijalnih paralelnih odnosa koji korijenje vuče još iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. S tim u vezi je usvojen i zakon o ratifikovanju ovog sporazuma. Dakle sporazum je potpisan 2006. a ratifikovan u NSRS i u Skupštini Srbije u ljeto 2007.

Zakon o ratifikaciji sporazuma o uspostavljanju paralelnih veza RS-a i Srbije
Zakon o ratifikaciji sporazuma o uspostavljanju paralelnih veza RS-a i Srbije

Niko iz FBiH na to nije mogao direktno utjecati i spriječiti i to je bila jedna od polazišta za uspostavljanje naknadnih sporazuma entiteta RS i Srbije u narednim godinama.

Drugi pravni osnov na koji se MUP RS-a i MUP Srbije pozivaju u sporazumu koji su potpisali 18. juna 2024. godine je Sporazum o jačanju policijske saradnje MUP-a RS-a i Srbije iz septembra 2011. godine.

Sporazum o jačanju policijske saradnje entiteta RS i Srbije iz 2011.
Sporazum o jačanju policijske saradnje entiteta RS i Srbije iz 2011.
Sporazum o jačanju policijske saradnje entiteta RS i Srbije iz 2011.
Sporazum o jačanju policijske saradnje entiteta RS i Srbije iz 2011.

Dakle, to je još jedan sporazum koji je entitet RS potpisao sa Srbijom i to na osnovu tzv. specijalnih veza. U svemu tome države BiH nije bilo niti je na bilo koji način utjecala. I to su bili pravni osnovi za sporazum koji su entitet RS i Srbija potpisali ove godine o saradnju u oblasti turizma razmjenom po šest policajaca.

Sporazum o policijskoj saradnji koji je na površinu izdigao Konaković je potpisan između države BiH i države Srbije u septembru 2010. godine.

Potpisan je u Beogradu, a kasnije je ratifikovan u Predsjedništvu BiH i Parlamentu BiH tokom 2011. godine. U ime BiH sporazum je potpisao tadašnji ministar sigurnosti naše zemlje Sadik Ahmetović.

U tom sporazumu definisane su kontakt tačke i način međudržavne policijske saradnje pa i kad je riječ o prikrivenim istražiteljima, koje je problematizovao Konaković.

U konačnici međudržavni sporazum do sada nije bio predmet političkog spora niti je vezan za potez entiteta RS i Srbije da razmijene po šest policajaca. Suštinski osnov za policijski saradnju entiteta RS i Srbije, a bez znanja države BiH treba tražiti u usvojenom i potpisanom sporazumu o specijalnim vezama, koji se naslanja na Dejtonski sporazum.

Stoga, ako bi neko nešto i želio mijenjati u tim odnosima onda bi na sto trebalo staviti taj sporazum, gdje Srbija često zaobilazi državu BiH i mimo BiH sklapa sporazume sa entitetom RS.

I dok vlast i opozicija u FBiH vode političku bitku proglašavajući jedne druge krivima, niko ne povlači pitanje održivosti tih specijalnih veza entiteta RS i Srbije. Da li taj sporazum ugrožava integritet države. U svakom slučaju iz RS-a i Srbije mogu samo likovati.