Džaba su se skrivali
134

Kako se efikasno staje u kraj Dodikovoj propagandi: ATV prebacila radnike u novu firmu, SAD ih sankcionisala

M. G.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a je jučer na crnu listu stavio firmu K-2, a riječ je o firmi u koju su prebačeni svi zaposlenici i poslovanje ATV-a, nakon što su im računi blokirani početkom ove godine.

Alternativna televizija, kojom uređivački upravlja vlast u Republici Srpskoj, odnosno porodica Dodik, stavljena je na američku crnu listu 5. januara 2022. godine. Sankcije su dobili zbog veza s Dodikom, a početkom 2024. godine, kada su sankcionisanim subjektima blokirani bankovni računi, u probleme je upao i ATV.

Onemogućena je isplata plata radnicima, uplata zdravstvenog osiguranja, što je u ovoj medijskoj kompaniji i ranije bio problem, a radnici zbog uposlenja na ATV-u nisu mogli dobiti kredit u banci i druge njihove usluge. Zbog toga se moralo pronaći novo rješenje, ali su i njega Amerikanci "sahranili".

Inače, postoji kompletna mreža preduzeća, koja kroz restrukturiranje vlasništva prikriva uključenost porodice Dodik u kompanije i ima za cilj izbjeći sankcije, a što su objasnili i iz OFAC-a.

"Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC 5. januara 2022. označio ATV zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika", navodi se.

Početkom 2024., K-2 je bio u procesu spajanja s ATV-om, pri čemu je K-2 trebao apsorbovati i zadržati sve imovine ATV-a, dok bi ATV prestala postojati.

Prema našim saznanjima, u ATV-u su uveliko radili na procesu preregistracije te su i sami radnici nedavno potpisali nove ugovore s K-2.

Posljednja vijest da i ova firma podliježe američkim sankcijama zasigurno će izazvati glavobolju članova porodice Dodik.