Stranka i porodica
96

Kako SNSD na mala vrata uvodi Igora Dodika u političku arenu

Piše: Semir Hambo
Milorad i Igor Dodik (Foto: SNSD)
Milorad i Igor Dodik (Foto: SNSD)
Igor Dodik, sin osnivača i lidera SNSD-a Milorada Dodika postepeno, ali sve primjetnije postaje politički akter. Iako njegov otac izbjegava tu temu, očito je da će politička scena u BiH iz porodice Dodik dobiti još jednog aktera.
Godinama ranije Igor Dodik nije previše komentirao ni političke procese, niti se pojavljivao u krugovima očeve stranke SNSD. Dugo vremena bio je generalni menadžer košarkaškog kluba "Igokea" iz Laktaša te poduzetnik koji se povezuje sa nekoliko firmi iz entiteta Republike Srpske.

Ipak, prije pola godine SNSD je tiho oformio jednu novu stranačku funkciju, a to je organizacioni sekretar stranke, a za sekretara je postavljen Igor Dodik. Od tada do danas Igor je konstantno na terenu i sa generalnim sekretarom Srđanom Amidžićem obilazi lokalne odbore. Uz evidentno prilagođenu novu stranačku funkciju sin Milorada Dodika uči politički posao i priprema se za neke buduće pozicije.

Igor Dodik na stranačkom sastanku u Bijeljini (Foto: SNSD)
Igor Dodik na stranačkom sastanku u Bijeljini (Foto: SNSD)

No i sada je evidentno da je Igor Dodik itekako utjecajan, zahvaljujući političkoj moći oca pa ga se može sve intenzivnije vidjeti na raznim političkim sastancima, kako u RS-u tako i na državnom nivou.

U jesen prošle godine kada je održan sastanak državne koalicije u Istočnom Sarajevu, u sali gdje se raspravljalo o temama državne politike sjedio je Igor Dodik. To je bio uvod njegovog političkog angažmana, koji je evidentno u povoju.

No ono što Dodiku mlađem daje veće šanse za brzo političko uzdizanje je prije svega činjenica da mu podršku pruža otac, kao najmoćnija politička figura u RS-u, ali i finansijska pozadina u nizu umreženih firmi koje se vežu za ime Igora Dodika.

Šta kažu Amerikanci

Upravo su te firme bile predmet posljednjih američkih sankcija.

"Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao mrežu koju čine dva pojedinca i sedam subjekata koji predstavljaju glavne izvore prihoda predsjednika Republike Srpske (RS), Milorada Dodika (Dodik) koji je pod sankcijama SAD, i njegove porodice. Dodik je svoj službeni položaj koristio za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom (Igor). Na primjer, tokom 2024. godine, Igor i Dodik iskoristili su kontrolu koju imaju nad visokim dužnosnicima u vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group — subjektu koji je u pomenutoj mreži—mimo konkurentskog procesa", navodi se u obrazloženju američkog ministarstva finansija.

U detaljnom obrazloženju Amerikanci navode kako Milorad i Igor Dodik kontrolišu mrežu kompanija te poslovanje usmjeravaju sa Vladom RS-a. Za Igora Dodika navode da kontroliše mnoge kompanije, a svoju ličnu povezanost s tim kompanijama prikriva preko nominalnih vlasnika i direktora.

"Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company EI PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una). Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima sa vladom. Prointer i Sirius zajedno pružaju robe i usluge iz domena informacionih tehnologija (IT) organizacijama unutar vlasti na nivou RS i BiH, dok Kaldera primarno pruža usluge u sektoru inženjerstva.

U slučaju mnogih od navedenih subjekata Igor je često, iz sjene, uključen u poslovanje. Na primjer, u aprilu 2024. godine, tadašnji direktor Siriusa podnio je ostavku, a Igor je učestvovao u zapošljavanju zamjene. Igor je bio u konačnici odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija — uključujući Prointer, Sirius i Kalderu — izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obveze. Dodatno, Igor je odobrio plan podmirenja Kalderinog duga kod lokalne banke, a odmah potom zaključen je zajam između Prointera i Kaldere. Igor je takođe učestvovao u organizaciji sastanka na kojem je razgovarao o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera", istaknuto je u detaljnom obrazloženju američkog ministarstva finansija.

Sve ovo navedeno u odluci SAD-a i optužbe koje su iznesene trebaju biti predmet za domaće pravosuđe, koje bi trebalo sve istražiti. U suprotnom je apsurdno da se ovakve optužbe ostave samo po strani i završe na nivou američkih sankcija.

Ili je Milorad Dodik umoran od politike pa za scenu priprema svog nasljednika ili su u međuvremenu porasli politički apetiti Igora Dodika. No ono što je realnost jeste da SNSD vjerovatno dobija novu ključnu političku ličnost, što je i poruka stranačkim kolegama da će SNSD izgledno i dalje ostati u punoj kontroli porodice Dodik.