Loše vrijeme u našoj zemlji, tako i u Hercegovini, učinilo je svoje. Bunicu nikad za 1. maj nismo zatekli slabije posjećenu. Ipak, bilo je onih, posebno mlađih, kojih loša vremenska prognoza nije ostavila u gradu.
Antonije Perić sa trojicom svojih prijatelja redao je drugu turu ćevapa na roštilj, govoreći nam da su oni samo prethodnica i da će cijela ekipa tek doći.
"Loše vrijeme nas nije zaustavilo, bit će nas petnestak sigurno. Ovo nam je treća godina i tek ova ekipa stvara svoju tradiciju dolazaka na Bunicu za Prvi maj", kazao nam je pokazujući zalihe dostatne za ozbiljano hedonističko uživanje.
Avdo je starija generacija, sjeća se Bunice i u "zlatno doba", kad su se kaže automobili morali ostavljati kod škole na Buni.
"Važno je da tradicija traje. Evo sad ne pada, ali je prognoza ostavila mnoge kod kuća. Mi bi došli i da je snijeg, bar popušili cigaru u autu", kazao nam je.
Najveselija ekipa koju smo danas zatekli na Bunici u svoj kulinarski užitak nije krenula raspaljivanjem roštilja, već kuhanjem graha.
Petar Lukić nam kaže kako već nekolike godine isto društvo dolazi za Praznik rada na Bunicu, ekipa sa fakulteta i posla.
"Prvo ide grah, po posebnom obiteljskom receptu, a kasnije kad se on pojede na red dolazi roštilj. Grah je specijalitet, imam i poseban tajni sastojak, ali njega znam samo ja", kazao nam je pola u šali, pola u zbilji, Petar.
Loše vrijeme učinio je svoje, slična situacija je i na drugim izetištima oko Mostara, a već godinama izostaje sindikalno obilježavanje ovog važnog dana za radnička prava.
Ni ove godine nije izostala prvomajska budnica Hrvatske glazbe Mostar, koja je veselim zvukom limene muzike obišla cijeli grad, budila Mostarce, dajući gradu na Neretvi praznični dekor.