Ministar finansija KS
33

Kalamujić o deficitu i pozivu da podnese ostavku: Ja volim baratati brojkama, a ne riječima

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić oglasio se nakon što ga je Stranka za BiH pozvala na ostavku zbog deficita budžeta i zaduženja ovog kantona.
"Pošto ja volim baratati brojkama, a ne riječima, hajdemo ovako:
  • u 2022. godini nije bilo smanjenja pondera kao osnove raspodjele prihoda od PDV-a te je budžet Kanton Sarajevo zabilježio suficit od 35.918.954 KM.

  • u 2023. godini je uslijedio najznačajniji pad navedenog pondera te je prihod od PDV pao za nešto manje od 100 miliona KM kako je pokazivala i ranija analiza. Ovo se nije toliko reflektovalo jer je prihoda od poreza na dobit zahvaljujući rastu privrede porastao za cca. 26 miliona, zatim rast poreza na dohodak zahvaljujući rastu plata i taj prihod je porastao za cca. 35 miliona što je na kraju rezultiralo i deficitom od 44 miliona za 2023. godinu.

  • u 2024. godini je uslijedio dodatni pad prihoda od PDV zbog daljeg pada pondera kao i sporijeg rasta poreza na dohodak čime je došlo do pojave deficita."

Kalamujić kaže da je shodno ovim pokazateljima ranije sugerisao potrebu za korekcijama budžeta za 2024. godinu.

"Sa druge strane priča o ino zaduženjima se dešavala u mnogo većem procentu u mandatima nekih drugih te je isto suvišno komentirati. Treba pogledati trendove i sve je jasno. Naravno, oni koji ovo pišu sve to dobro i znaju ali lakše se baviti jeftinim populizmom nego rješavanjem lokalnih problema što je tema izbora."

Podsjetimo, iz Stranke za BiH su naveli da je za prvih šest mjeseci 2022. godine suficit budžeta KS iznosio 91.711.990 KM.

Za prvih šest mjeseci 2023. godine suficit budžeta KS je iznosio 31.586.903 KM, dok za prvih šest mjeseci 2024. godine deficit budžeta KS iznosio 13.733.472 KM.

Napominju da se i u 2025. godini očekuju manji prihodi zbog poznatog "pondera" te bi, kako kažu, bilo korektno, a prije početka dodatnog i zastrašujućeg zaduživanja i Kantona Sarajevo na način kako to radi federalna vlada, da premijer Uk i ministar finansija podnesu ostavke.