Oglasio se premijer Uk
31

Kanton Sarajevo ponudio pomoć poplavljenim područjima zemlje

B. R.
Poplave u selu Zlate kod Jablanice (Foto: Dževad Šašić/Facebook)
Poplave u selu Zlate kod Jablanice (Foto: Dževad Šašić/Facebook)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS) je saopćio da kantonalne vlasti prate situaciju usljed poplava u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te da su spremne pomoći poplavljenim područjima.

Ukazao je da je Kantonalna civilna zaštita na terenu, prati situaciju i djeluje u svim ugroženim područjima, među kojima su Otes, Rajlovac i ostala naselja uz rijeku Bosnu u Kantonu Sarajevo. Ponudio je pomoć i uputio poziv lokalnim zajednicama koje je pogodila prirodna katastrofa.

"Naša oprema, uključujući pumpe za vodu, zaštitnu opremu i vozila za evakuaciju, bit će dostupna onima dijelovima zemlje koji su najviše pogođeni. Pozivam sve lokalne zajednice i civilne službe u najugroženijim područjima da nam se obrate za pomoć kako bismo mogli brzo i efikasno djelovati", naglasio je Uk.

Naveo je da su vlasti Kantona Sarajevo u stalnom kontaktu s Federalnom upravom civilnom zaštitom (FUCZ) te je uputio poziv građanima koji su spremni pomoći.

"Upućujem apel svim našim sugrađanima i volonterima koji su spremni pružiti podršku, posebno u područjima poput Jablanice, Kiseljaka, Fojnice i drugih da se koordiniraju s lokalnim službama civilne zaštite kako bismo zajednički odgovorili na izazove koje su ove nepogode donijele", istakao je.

Prema njegovim riječima, ovo je trenutak kada solidarnost dolazi do izražaja.

"Mi smo tu da stanemo uz vas i pružimo sve što je potrebno da se prevaziđu ovi teški trenuci", poručio je Uk.

Podsjećamo, poplave su danas u ranim jutarnjim satima pogodile Hadžiće, Konjic, Jablanicu, Kiseljak i Fojnicu. Ima ljudskih žrtava i pričinjena je velika materijalna šteta.