Veliko ulaganje
51

Kantonalna bolnica Zenica nabavila najmodernije CT uređaje s umjetnom inteligencijom

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalna bolnica Zenica danas je i zvanično pustila u rad dva CT aparata, jedan na odjelu radiologije te drugi CT uređaj za simulacije na odjelu onkologije i radioterapije, ukupne vrijednosti više od tri miliona KM.

Nabavka novih uređaja uveliko će smanjiti liste čekanja, odnosno, omogućiti veći broj snimaka čime će korisnici u ovoj ustanovi prije dobiti uslugu, ali da bi se postigao potpuni efekat potrebno je primiti i veći broj uposlenika, kazao je danas direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović.

"Sa zadovoljstvom možemo reći da smo nabavili veoma značajne CT uređaje. Radi se o najmodernijim uređajima, dok jedan ima mogućnost i umjetne inteligencije. Mi ćemo s ovim uređajima imati kvalitetniju obradu slike i kvalitetniju uslugu. Da bismo to u potpunosti skratili moramo primiti još kadrova i još jedan uređaj da nabavimo za što trenutno nemamo uslove. Bolnica će u narednom periodu raditi na nabavci linearnog akceleratora i terapijskog uređaja čime ćemo kompletirati naše usluge na Onkologiji", kazao je Zulović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Naglasio je da pod uslovima se smatraju i prostorni kapaciteti, a onda je dodao da su protekla tri mjeseca radili na završetku projektnog zadatka za novu bolnicu te da su prije dva dana donijeli odluku za raspisivanje idejnog rješenja te da se čeka odluka Gradskog vijeća kako bi pustili javni poziv.

Pojasnio je i da uređaji u ovoj ustanovi rade po 24 sata dnevno, da su angažovali i noćne smjene i rad vikendom plaćali uposlenicima kako bi se skratile liste čekanja.

“Epidemija je onkoloških bolesti, a tu su i redovne kontrole i pacijenti se podvrgavaju snimanjima periodično. Da bismo nešto uspjeli kolektivno, i druge ustanove bi u kantonu trebale nabaviti identične uređaje kako ne bi sav teret bio na Kantonalnoj bolnici Zenica”, pojasnio je Zulović.

Premijer ZDK Nezir Pivić je kazao da je ova Vlada stavila fokus na razvoj zdravstva i da se sve češće izdvajaju sredstva za nabavku opreme koja će kasnije biti iskorištena i u novoj zgradi bolnice koja je u pripremi.

"To je megahistorijski projekt Vlade i naš najveći zadatak kada govorimo o mandatnom periodu. Želimo pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu, a što pokazujemo i nabavkom ovih uređaja i kontinuiranim ulaganjima. Planirano je da 10 miliona izdvojimo za nabavku opreme za ovu bolnicu, ali i novu zgradu. Radimo sve kako bismo skratili i liste čekanja", pojasnio je Pivić.

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Aida Salčinović je kazala da je preko kapitalnih transfera u ukupnom iznosu od 4,27 miliona KM za bolnicu izdvojeno 3,13 miliona KM i to za građevinske radove i medicinsku i nemedicinsku opremu, a samo s jednim ciljem - pružanjem što kvalitetnije usluge.

Kantonalna bolnica Zenica trenutno raspolaže s četiri CT uređaja visokih performansi.