Vrijednost 200.000 KM
62

Kantonalno ministarstvo potpisalo sporazum sa Mašinskim fakultetom: Nulta energo-potrošnja i čist zrak

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak danas je sa Harisom Lulićem, dekanom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu potpisao Sporazum o sufinansiranju i saradnji.

Riječ je o sporazumu koji se odnosi na implementaciju "Projekta integracije kaskadno vezanih toplotnih pumpi pogonjenih energijom iz vlastite solarne elektrane u postojeći sistem grijanja na Univerzitetu u Sarajevu - Mašinski fakultet s ciljem promocije objekta nulte energetske potrošnje" čija je vrijednost 200.000 KM.   "Želimo da sva naučno-stručna znanja i iskustva koja su ostvarena na ovom fakultetu primijenimo u jednom konkretnom projektu koji se direktno odnosi na poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo a posebno energetske efikasnosti Mašinskog fakulteta, odnosno zgrade Mašinskog fakulteta. Prethodni realizirani projekti vezani uz instalacije solarnih panela na krovu Mašinskog fakulteta sada će dobiti još veći značaj" kazao je ministar Bošnjak. 

Proizvodnja električne energije koja se dobija na taj način moći će se povezati sa sistemom toplotnih pumpi gdje će se gas zamijeniti električnom energijom i time će se doprinijeti dekarbonizaciji i opštim mjerama zaštite okoliša kojima su opredijeljeni Vlada Kantona Sarajevo i kao resorno ministarstvo.

"Aktivnosti definisane Sporazumom su posebno važne sa aspekta svih strateških, akcionih i drugih planova koje je Kanton Sarajevo usvojio u proteklom periodu. Ovo je konkretan projekt koji je rezultat dobre saradnje sa Mašinskim fakultetom i koji će rezultirati itekako mjerljivim parametrima uštede i efikasnosti što će u budućnosti poslužiti svim drugim projektima istog ili sličnog tipa u Kantonu Sarajevo", rekao je Bošnjak.

Dekan Lulić istakao je da se potpisivanjem Sporazuma nastavljaju aktivnosti na Mašinskom fakultetu u Sarajevu koji će postati zgrada nulte energetske potrošnje, te da se pravi korak naprijed kada je u pitanju primjena svih direktiva EU u okvirima energetske efikasnosti.  

"Ovo je direktno poticanje izgradnje nulte energetske potrošnje definisano evropskim direktivama. Korištenje obnovljivih izvora energije, korištenje novih tehnologija za sisteme grijanja i klimatizacije ćemo inkomporirati kroz ovaj projekt. Imamo vlastitu solarnu elektranu kapaciteta 140 kW, koja je također sredstvima Vlade Kantona Sarajevo izgrađena prošle godine na Mašinskom fakultetu. Vlastitom energijom generisanom na Mašinskom fakultetu upogonit ćemo toplotne pumpe. Radi se o hibridnom sistemu kaskadno vezanih toplotnih pumpi gdje će biti primijenjena dva različita tipa pumpi, 'voda/voda' i 'vazduh/voda' - rekao je dekan Lulić", saopćeno je iz  Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.