Traži konkretnu akciju
24

Kapidžić o klizištu: Na Trebeviću će se desiti havarija na dva mjesta, poplavit će dio Baščaršije

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Potencijalno klizište koje bi mogla prouzrokovati gradnja objekta na Trebeviću je tema proteklih mjesec dana brojnih stručnjaka i ljudi koji žive u blizini.
Slično nije zaobišlo i zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo koji su raspravljali o Prijedlogu Odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2024. godinu.

Zastupnik u Skupštini KS Faruk Kapidžić upozorio je na moguća dešavanja na ovoj planini i eventualne opasnosti zbog klizišta.

On smatra kako se odmah trebaju pripremiti sredstva u Zavodu za izgradnju KS jer će "ono kliznuti i napraviti havariju sličnu onoj u Jablanici".

"Na Trebeviću će se na dva mjesta desiti havarija. Jedna će biti prema kućama na Toki Džeki, a druga prema Miljacki s druge strane Brusa. Oboje zbog velikih investicija koje rade u RS na graničnom području. Dio prema Brusu će spustiit i kliznuti i začepit će Miljacku te će napraviti trenutni prekid vode. Onda će to probiti i poplaviti dio Baščaršije. Napravit će havariju i na kućama koje se nalaze odmah ispod klizišta, odnosno zemlje koja je kliznula", smatra Kapidžić.

Kako kaže, stručnjaci bi trebali znati šta uraditi i na koji način kako bi se ovaj scenarij spriječio, barem na dijelu koji pripada FBiH. Ne umanjuje ni važnost komuniciranja sa nadležnima iz RS-a te poručuje da skupa treba raditi na rješenju.

Smatra da ta gradnja "nije normalna", kao ni to da se ništa ne poduzima.

Napomenimo da je kantonalni vodni inspektor informaciju o utvrđenom stanju na ovoj lokaciji nedavno proslijedio federalnoj vodnoj inspekciji na dalje hitno postupanje te je glavni inspektor obavijestio ih da je prema Inspektoratu RS upućen urgentni zahtjev za inspekcijski nadzor.