U slučaju rušenja "Pošte"
150

Kapidžić: Prekoputa Narodnog pozorišta u Sarajevu neće se graditi zgrada, tu može biti samo trg

A. B.
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić obratio se javnosti povodom najave izgradnje nove zgrade prekoputa Narodnog pozorišta u Sarajevu. Tom prilikom je istakao da do toga neće doći i da će na tom mjestu u slučaju rušenja starog hotela "Pošta" biti izgrađen samo trg.
Kako je Kapidžić pojasnio na početku, Vlada KS je u februaru prošle godine usvojila KEAP studiju o urbanim ventilacionim kvadrantima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka, a sredinom juna 2020. odobrila njeno provođenje.

Pojasnio je da to podrazumijeva izgradnju ventilacionih koridora kako bi se omogućio bolji protok zraka, a Vlada KS je naložila općinama da dostave tačne pozicije linije kojima će koridori biti obuhvaćeni i o roku od mjesec izmjenu regulacionih planova.

"Shodno tome, u periodu od šest mjeseci je zabranjeno izdavanje građevinskih dozvola sve dok se ne provedu navedene mjere. Općinske službe imaju sluha za ovo pitanje i nadam se da će u ovom periodu uraditi prilagođavanje zelenom akcionom planu kako bi se dobio veći broj zelenih površina, omogućilo veće prostrujavanje zraka, a našoj djeci da imaju ambijent koji će moći kvalitetno koristiti", kazao je Kapidžić.

S obzirom na to da su za danas najavljeni protesti upravo ispred Narodnog pozorišta, a građani pokrenuli potpisivanje peticije da se zgrada od sedam spratova ne gradi na mjestu starog hotela "Pošta", ministar Kapidžić je naglasio da nema potrebe da se nastavi s potpisima jer do toga svakako neće ni doći.

"U ovom slučaju se želim držati struke i ne ulaziti u politiku, ali ovo pitanje se upravo uvukao u prvu sferu. Kada je općinsko vijeće Centra donijelo odluku o provođenju gore navedenog plana, donesena je odluka za sastanak s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu je tada bio ministar SDP-a koji se nije pojavio na njemu i tada je izvođač to prihvatio kao saglasnost i odobrenje za izgradnju. Sada je SDP pokrenuo navedenu peticiju građana, međutim, ovo ministarstvo se sada uključilo u rješenje ovog problema", naveo je Kapidžić.

Kako je dalje kazao, resorno kantonalno ministarstvo je održalo sastanak i sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS kao i Gradom Sarajevo na kojem je rečeno da će ukoliko dođe do rušenja starog hotela "Pošta" na tom mjestu biti napravljen samo trg.

"Riječ je o projektu koji je zapravo prije dvije godine s oduševljenjem prihvaćen u javnosti i sada se situacija zakomplikovala i ta odluka da se objekt koji se više ne koristi može rušiti samo ako bi tu bio trg je zapravo u interesu građana Sarajeva", dodao je.

Implementacija ove studije bila bi prekretnica u pristupu KS, Grada Sarajeva i općina kada je u pitanju uvažavanje parametara kvaliteta zraka, prilikom planiranja daljnjeg razvoja. Naime, time bi se nastojala povećati zelena površina u centru grada, ka i protok kisika koji bi doveo do smanjenja zagađenja s kojim Sarajevo ima veliki problem.

Kako je dalje naveo Kapidžić, razumije da građani ne žele da se neupotrebljiva i stara zgrada hotela "Pošta" sruši, ali je dodao da je tako odlučeno prvenstveno zbog sigurnosti ljudi, prije svega jer je urušen do te mjere da je opasan za korištenje.

"Opasan je i za građane koji prolaze tu, a riječ je o centru grada i načelnik je rekao da će finansirati rušenje objekta, a da investitor nije obavezan. Sasvim druga priča je što vlasnici zemlje i investitori imaju svoja prava i to je također zakonski. Shodno tome, razgovarat će se s njima i dogovoriti koja je vrijednost projekta i na koji način će se investitor obeštetiti. Ovo je prekretnica da Sarajevo dođe do jednog historijskog trga, a stari objekt se trebao ukloniti i prije održavanja Olimpijade u glavnom gradu BiH, ali nije i ostala je obaveza da se to uradi prvom prilikom. Naša odgovornost je da se ne desi veći problem i da se taj objekt obruši usljed potencijalnog zemljotresa i ugrozi ljudske živote. Zakonska regulativa postoji i mi ćemo to poštovati i u tom pravcu ići", poručio je Kapidžić.