Gradonačelnica Sarajeva
52

Karić o izraelskoj izložbi u Sarajevu: Nadam se da će oni što su ustupili prostor dobro promisliti

N. Ž.
Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić reagovala je na društvenim mrežama na najavu izložbe u Sarajevu koja organizuje Ambasada Izraela, koja će se održati povodom godišnjice napada palestinske grupe Hamas na ovu državu.

Karić je na svom Facebook profilu saopštila da javno osuđuje čin koji "jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignoriše genocid u Gazi i tragedija palestinskog naroda."

"Izrael je, nakon napada, odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni. Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo", saopštila je Karić.

Gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine je također izrazila stav da je "potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira", a na kraju poslala i poruku osobama koje su ustupile prostor za ovaj događaj.

"Pozivam one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku", kaže Benjamina Karić.

Podsjetimo, nerezidentna ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg zakazala je prijem u hotelu Evropa u utorak 15. oktobra. U pozivnici je navedeno da se prijem održava povodom godišnjice Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Privredna komora države Izrael tom prilikom najavljuje u izložbu fotografija Ziv Koren te film "Scream before silence" autorice Sheryl Sandberg.