Održala mu "predavanje"
457

Karić o Stanivukoviću i tzv. "srpskom Tvrtku": Banjalučki srednjoškolac pokušava prekrojiti historiju

M. G.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić reagovala je na sinoćnje otkrivanje spomenika srednjovjekovnom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Banjoj Luci za kojeg je gradonačelnik tog grada Draško Stanvuković neutemeljeno ustvrdio da je "srpski vladar".

Karić je navela da su Stanivukovćeve izjave pokušaj izvrtanja historijskih činjenica.

"Pokušaj prekrajanja historije od strane banjalučkog srednjoškolca poništit će historijski arhivi, dokumenti i naučne studije meritornih historičara. I Kulin i Tvrtko su bosanski vladari, banovi i kraljevi. Milenij cijeli zemljice, zemlje, banovine, kraljevine, vilajeta, republike, države Bosne i Hercegovine". navela je Karić.

Dodala je da su to dobro poznate historijske činjeniice.

"Znaju to svi. Zna i srednjoškolac, zna i šef mu Mile. Znaju i mentori u SANU koji Dobricinom strategijom laži i mijenjanjem nepobitnih historijskih činjenica žele pripremiti teren da bi prisvojili ono što im nikada pripadalo nije", dodaje Karić.

Naglasila je da će se prije ili kasnije razići magla politikanskih spinova

Kad se magla politikantskih spinova i laži raziđe ostat će samo spomenici velikim bosanskim vladarima u našoj šeher Banjoj Luci. Hvala svakom ko svojim djelima baštini hiljadugodišnju bosansku državnost. Draško, ipak, hvala ti", poručila je Karić.