Vidno razočaran
0

Kasumović se nakon "zajedničke kafe" kandidata obrušio na muftiju Dizdarevića

E. M.
Nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija trojice kandidata za načelnika Zenice u društvu muftije Mevludina Dizdarevića, na njega se obrušio aktuelmi gradonačelnik Fuad Kasumović koji ga je optužio da je SDA igrač.
Kasumović je u poslijepodnevnim satima na svom Facebook profilu objavio fotografiju zajedničke kafe kandidata za gradonačelnika Zenice u društvu s profesorom Praskom i muftijom Dizdarevićem na kojeg se posebno obrušio.

Tako je s početka kampanje 2016. godine "radikalni muftija" postao "uvaženi muftija", a sada SDA muftija.

"Bez obzira na brojna različita mišljenja i neslaganja, za koje javnost zna, pokušavao sam biti kooperativan i na svaki način, cijeneći veliku važnost Islamske zajednice u našem narodu, ostvarivati dobru saradnju sa zeničkim muftijom. Iako sam kao iskusan čovjek znao da je to uvijek i jedanteisti SDA muftija, trudio sam se razdvojiti u svom poslu njegovu ulogu od njegovog ličnog mišljenja, njegovih simpatija i njegovog političkog, u tolikoj i takvoj mjeri jednostranog razmišljanja koje je uvijek pravilo silne rezove i podjele među njegovim vjernicima, a mojim sugrađanima", napisao je Kasumović te dodao:

"Ni ovoga puta zenički muftija nije mogao obuzdati svoju duboko politikantsku ulogu miješajući se (pre)očito u politiku, ponavljam po ko zna koji put, a sada i preuranjenu predizbornu kampanju. Više desetina građana kontaktiralo me, šokiranih fotografijama i kahvenisanjem muftije zeničkog sa tri #SDA kandidata za gradonačelnika Zenice. Veoma neprimjereno, sramno i nisko ponašanje jednog vjerskog autoriteta, doduše autoriteta u pokušaju."

Dodao je da je ovo eklatantan primjer miješanja jednog vjerskog službenika u predizbornu kampanju, te da se s današnjom kafom njihova saradnja teško može nastaviti.

"Sve sam se nadao da će zenički muftija smoći snage da bude kohezivni faktor koji će objedinjavati sve zeničke muslimane, ali očito je ucijenjen od politike koja mu je i omogućila njegov mandat, a mi drugi, koji smo slobodni od takvih ucjena, očito ćemo biti primorani tražiti drugu ulemu, imame koji će biti u službi vjere i svakog pojedinca. Moram istaći da s ogorčenjem, ali i s velikom tugom, ističem sve ovo naprijed rečeno, ali istina se mora reći", zaključio je Kasumović.

Inače, Kasumović je prije ove objave objavio i da je održao sastanak s glavnim imamom MIZ Zenica Sumedin ef. Kobilicom koji ga je kako kaže upoznao sa ključnim infrastrukturnim projektima Medžlisa islamske zajednice koji su planirani za budućnost.

"Razmijenili smo mišljenja i dogovorili se da će obje institucije pružiti podršku kako bi se ovi ciljevi ostvarili", napisao je Kasumović.