Veliki problemi
54

Klix.ba u Kiseljaku: Mještani izbacuju vodu iz kuća, poplavljene ceste otežavaju saobraćaj

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Obilne padavine su pogodile Bosnu i Hercegovinu, a mnoga mjesta na jugu i u centralnom dijelu države su potopljena i uništena. Jedno od mjesta koje trpi posljedice je i Kiseljak.

U ovoj opštini se situacija trenutno smiruje, padavine polako prestaju, a voda se povlači. Međutim, i dalje su pod vodom veliki broj kuća i putna infrastruktura, što podrazumijeva i ogromnu materijalnu štetu.

Reporter Klix.ba je u Kiseljaku, gdje je snimio trenutnu situaciju. Ispred kuća je moguće vidjeti mještane koji izbacuju vodu iz privatnih objekata, no srećom u ovom mjestu nema tragičnih slučajeva.

Poplave su zahvatile još i Jablanicu, Konjic, Visoko, Fojnicu, Kreševo i Hadžiće, a najteža situacija je u Jablanici, gdje prema nepotvrđenim informacijama ima više od deset smrtno stradalih.

Kataklizmične fotografije pristižu iz ovih krajeva, kuće su poplavljene i zatrpane nanosom zemlje koji je donijela bujica, a na jednoj fotografiji se vidi da je taj nanos došao do krovova kuća i u potpunosti prekrio prizemlje džamije u Donjoj Jablanici.

Šokantni snimci su stigli i sa saobraćajnica, koje su potpuno blokirane.