Kako su i najavili
65

Klub Bošnjaka nije došao na sjednicu, Čović tvrdi da će pokušati obezbijediti kvorum

SRNA/ I.Sa.
‚Šefik Džaferović, član Kluba Bošnjaka u Domu naroda (Foto: V. D./Klix.ba)
‚Šefik Džaferović, član Kluba Bošnjaka u Domu naroda (Foto: V. D./Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da Dom nema kvorum za nastavak sjednice jer nisu prisutni delegati Kluba bošnjačkog naroda, ali da će tokom pauze pokušati da ga obezbijedi.
"Danas smo planirali nastavak sjednice koja je prekinuta 18. marta. S obzirom da smo obavili određene razgovore, jasno je da ni danas nemamo kvorum za rad", rekao je Čović.

On je naveo da nema prisutnih delegata Kluba bošnjačkog naroda i da će tokom pauze pokušati da obezbijedi kvorum.

Na dnevnom redu sjednice koja je prekinuta 18. marta nalazi se i zahtjev delegata Želimira Neškovića za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH prema hitnom postupku.

Džemal Smajić (SBiH), delegat iz Kluba Bošnjaka je a Klix.ba ranije rekao da, dok god je ova tačka na dnevnom redu, neće se pojaviti na sjednici.

"Bit ćemo tu za sve EU zakone i za budžet, ali nećemo učestvovati u ovoj raspravi", naveo je Smajić.

Dalje je istakao da "vladajuća koalicija prebacuje svoj nerad na opoziciju" te da je za to najbolji dokaz budžet BiH, koji još uvijek nije usvojen.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 18. marta je prekinuta odmah nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda. Sjednica je tada prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda.

Pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda odlučilo je napustiti sjednicu nakon što je sa osam glasova "za", šest "protiv" i bez suzdržanih glasova, u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović tada je tokom diskusije istaknuo da je ovo zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.