Moral na testu
0

Klubovi pet stranaka u Parlamentu FBiH traže hitnu ostavku Fadila Novalića i Vlade FBiH

A. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Klubovi poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražili su od premijera Fadila Novalić i Vlade Federacije BiH da podnesu hitnu i neodložnu ostavku.
Zahtjev za smjenu potpisali su predsjednici Klubova poslanika Damir Mašić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Elzina Pirić (PDA), Amer Obradović (Nezavisni blok) i Sanela Prašović-Gadžo (SBB).

"Poslovnikom Parlamenta je definisana procedura za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ona podrazumijeva 20 potpisa zastupnika koji se predaju predsjedavajućem. Mi smo to predali jutros, Vlada FBiH sada ima rok od 30 dana da se očituje pismeno, a bez obzira da li će se očitovati lili ne, prijedlog će se naći na prvoj narednoj sjednici Parlamenta. Mi ovim zaključkom želimo da vidimo da li postoji minimum morala u vezi s ovom situacijom u koju su nas doveli", kazao nam je Mašić.

Podsjećamo, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH danas je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, a potpisalo ga je više od 20 zastupnika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka.

Prijedlog nisu potpisali zastupnici SDA, HDZ-a, DF-a, SD-a i GS-a.

Demokratska fronta nije potpisala prijedlog jer je njihov zahtjev za smjenu Vlade Federacije BiH, kako je za Klix.ba kazala Alma Kratina, kompatibilan sa zahtjevom ostalih opozicionih stranaka, u prvom redu Socijaldemokratske partije BiH.

"Nema neke suštinske razlike između zahtjeva DF-a i SDP-a. Naš zaključak ide notu dalje, a odnosi se na rukovodeće ljude, ljude koji vode Vladu Federacije BiH, a to su Fadil Novalić, Jelka Milićević i Vesko Drljača", izjavila je Kratina.