Slijedi matematika
33

Ko će dati novog gradonačelnika Sarajeva? Raniji dogovor unutar političkih blokova je bio SDA ili NiP

S. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nakon formiranja općinskih vijeća u Gradu Sarajevo prvo pitanje koje će doći na dnevni red je pozicija gradonačelnika/gradonačelnice glavnog grada.

Procedura je takva da se Gradsko vijeće Sarajeva popunjava iz četiri gradske općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad). Stranke koje imaju najviše vijećnika u općinskim vijećima u praksi najbolje stoje i kod izbora vijećnika u Gradsko vijeće, a samim time i za predlaganje gradonačelnika. No, ni tu stvari nisu jednostavne.

Zbog obaveze zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i Ostalih u Gradskom vijeću, prvobitna slika odnosa snaga u općinskim vijećima i onoga što će uslijediti kod izbora vijećnika za Gradsko vijeće ne mora biti identična. Naime, ako neka stranka dobro kotira po broju vijećnika u nekom općinskom vijeću, ne znači da će imati jednaku prednost i u Gradskom vijeću ukoliko na svojoj listi nema Srba ili Hrvata ili Ostalih.

Ukoliko u općinskim vijećima nisu izabrani kandidati ili dovoljan broj njih koji se izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Ostali, onda se u Gradsko vijeće može imenovati i neko ko uopće nije izabran u općinsko vijeće i to uzimanjem s liste "po dubini", slično kao što se dešavalo kod popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda FBiH.

No, vratimo se postizbornoj kombinatorici za gradonačenika/gradonačelnice Sarajeva. Prije izbora dva dominantna politička bloka su okvirno dogovorila ko i u kojim okolnostima predlažu svoje kandidate. SDA, SBiH i DF su prema predizbornom dogovoru načelno planirali da shodno rezultatima u općinskim vijećima podrže SDA-ov prijedlog za poziciju gradonačelnika/gradonačelnice. A kako sada stvari stoje SDA bi mogla doći u poziciju d apredloži svoje ime. Ranije se spominjalo da bi na tu funkciju mogao biti nominiran Faruk Kapidžić, aktuelni kantonalni zastupnik.

S druge strane Trojka je imala načelan dogovor da ako NiP pobijedi u Novom Gradu, Naša stranka nominira gradonačelnika/gradonačelnicu, a ranije se špekuliralo da to bude Vildana Bešlija. A ako NiP izgubi Novi Grad onda oni nominiraju svog kandidata.

No, to je predizborni načelni dogovor, a tek ostaje da se odmjere snage po općinskim vijećima i na kraju u Gradskom vijeću Sarajeva. Mnogo toga će zavisiti i od političkih ambicija SDP-a, ali je očekivati da će zarad "mira u koaliciji" SDP ovaj put to prepustiti vjerovatno NiP-u. A u NiP-u se kao kandidat ranije spominjao Samir Avdić ili čak i Jasmin Ademović, no to je sada diskutabilno nakon pada ove stranke u Općini Centar.