Vođa Hamasa
79

Ko je bio Yahya Sinwar, čovjek koji je vjerovao da je rat jedini način vraćanja Palestine

M. G.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potvrđena je smrt Yahye Sinwara, jednog od najistaknutijih vođa Hamasa, tokom izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, što je ogroman udarac za ovu organizaciju.

Yahya Sinwar bio je ključna figura u političkom i vojnom rukovodstvu Hamasa, a njegovo ubistvo predstavlja značajan preokret u ovom dugogodišnjem sukobu.

Sinwar je rođen 1962. godine u izbjegličkom kampu u Khan Younisu, u južnom dijelu Pojasa Gaze. Njegova priča, kao i mnoge priče Palestinaca iz tog vremena, počinje u okruženju obilježenom siromaštvom, okupacijom i sukobima. Rano se pridružio pokretu otpora i postao jedan od osnivača Izz ad-Din al-Qassam brigada, vojnog krila Hamasa. Njegova odlučnost i neumoljivost brzo su ga uzdigli na visoke pozicije unutar pokreta.

Dvije decenije izraelskog zatvora

Godine 1988. Sinwara su uhapsile izraelske vlasti i osudile na četiri doživotne kazne zbog svoje uloge u planiranju napada i likvidacija Palestinaca osumnjičenih za saradnju s izraelskim vlastima. U izraelskom zatvoru proveo je više od dvije decenije, gdje je stekao status heroja među palestinskim narodom. Tokom godina provedenih iza rešetaka, Sinwar je postao simbol otpora, a njegov ugled je samo rastao.

Njegovo puštanje na slobodu uslijedilo je 2011. godine u sklopu poznate razmjene zatvorenika, kada je Izrael oslobodio više od hiljadu palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita. Ovaj događaj bio je prekretnica u Sinwarovom životu. Nakon povratka u Gazu, odmah je preuzeo vodeću ulogu u Hamasu, postavši jedan od najuticajnijih ljudi unutar pokreta. Njegova reputacija vođe koji je preživio toliko godina zatvora dodatno je učvrstila njegovu poziciju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Godine 2017. izabran je za političkog vođu Hamasa u Gazi, čime je preuzeo odgovornost za vojnu i političku strategiju organizacije. Njegova vizija bila je jasna – oružana borba je, po njegovom mišljenju, jedini način da se Palestinci oslobode izraelske okupacije. Tokom njegovog mandata, Hamas je postao sve vojno sposobniji, s brojnim sukobima s izraelskim snagama koji su obilježili njegov period vladavine.

Jedanaestodnevni rat

Jedan od najistaknutijih trenutaka njegove karijere bio je sukob u maju 2021. godine, kada su napetosti između Izraela i Hamasa kulminirale u jedanaestodnevnom ratu. Sinwar je tada vodio Hamas tokom ovih sukoba, a njegovo ime postalo je sinonim za otpor u očima mnogih Palestinaca, ali i za neprijatelja u očima izraelske strane.

Osim svoje vojne uloge, Sinwar je bio uključen i u političke pregovore, često koristeći posredovanje Egipta i drugih međunarodnih aktera kako bi postigao privremena primirja. Međutim, uprkos tim pregovorima, Sinwar je ostao dosljedan svom stavu da je oružana borba jedini pravi put za oslobađanje Palestine.

Njegova smrt, koja je potvrđena danas, dolazi u ključnom trenutku za region. Sinwarova uloga u Hamasu bila je presudna, a njegovo vodstvo bilo je usmjereno na intenziviranje vojnog otpora. Njegovim ubistvom otvorena su mnoga pitanja o budućnosti Hamasa i političke situacije u Gazi. Hoće li se pokret nastaviti u istom smjeru bez svog dugogodišnjeg vođe, ili će doći do prekretnice u njihovoj strategiji, ostaje da se vidi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Yahya Sinwar ostavio je dubok trag u palestinskoj politici i društvu. Bio je čovjek koji je veći dio svog života posvetio borbi za palestinsku stvar, bilo kroz vojnu borbu ili političke pregovore. Njegova smrt predstavlja gubitak za Hamas, ali i potencijalno izaziva novu eru sukoba i nestabilnosti u regiji.