Ranije troje uhapšeno
2

Ko je u Brčkom kupovao glasove na izborima, policija pretresa više lokacija

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Policija u Brčko distriktu nastavila je s aktivnostima u cilju istraživanja krivičnih djela počijenih u okviru ovogodišnjih lokalnih izbora. Nakon hapšenja tri osobe, danas se u Brčkom obavljaju pretresi na više lokacija, a istragom su obuhvaćene dodatne dvije osobe.
Policija Brčko distrikta BiH pod nadzorom tamošnjeg tužilaštva nastavila je aktivnosti na istraživanju krivičnih djela koja ugrožavaju ispravnost i integritet nedavno održanih lokalnih izbora 2024. na području tog dijela naše zemlje.

"S tim u vezi, preduzimajući aktivnosti u akciji kodnog naziva KUPAC, danas se po prethodno pribavljenim naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, na prostoru Brčko distrikta BiH vrše se pretresanja na više lokacija zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo udruživanje radi počinjena krivičnog djela u stjecaju sa krivičnim djelom povreda slobode odlučivanja birača. Nastavno na aktivnosti od 6. oktobra 2024. godine, današnje istražne aktivnosti usmjerene su prema još dvije osobe, obje iz Brčkog", saopćeno je iz Policije Brčko distrikta.

Inače, brčanska policija na dan održavanja lokalnih izbora uhapsila je tri osobe, među kojima je i Admira Ramić, koju sumnjiče da je podmićivanjem utjecala na birače da glasaju za određenog kandidata.

Ona je završila u jednomjesečnom pritvoru, a Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv nje zbog sumnje da je tokom septembra i oktobra 2024. godine, u Brčko distriktu BiH, podmićivanjem utjecala na birače s ciljem da jednom nezavisnom kandidatu za Skupštinu Brčko distrikta BiH osigura određen broj glasova.

"Sumnja se da je A. R. po prethodnom dogovoru sa S. T, nakon što joj je on prezentirao spiskove 'sigurnih' glasača, koje je on ranije sačinio, predala novčani iznos od 650 eura. Ona je to učinila u namjeri da S. T. tim novcem plati ranije 'osigurane' glasače da po 50 eura po glasaču, kako bi po njenim uputama glasali za nezavisnog zastupnika nacionalnih manjina", kazali su ranije iz Tužilaštva Brčko distrikta.

A. R. i njeni saučesnici S. T. i S. D. uhapšeni su na dan izbora, 6. oktobra, uz pretresanje stanova, prostorija i vozila koje koriste. Tom prilikom oduzeti su predmeti koji će služiti kao dokazi u daljnjem toku krivičnog postupka.