Traže još sankcija
695

Koalicija Država: Sankcije su poruka građanima da biraju nove ljude

B. R.
Čelnici koalicije Država Adis Arapović, Senad Šepić i Mirsad Hadžikadić (Foto: I. L./Klix.ba)
Čelnici koalicije Država Adis Arapović, Senad Šepić i Mirsad Hadžikadić (Foto: I. L./Klix.ba)
Koalicija Država je poručila da su posljednje američke i britanske sankcije poruka građanima da biraju nove ljude i političke opcije koje nisu protiv Bosne i Hercegovine i koje nisu ogrezle u korupciju.

Kako su saopćili iz ove koalicije, nadaju se da britanske sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović (SNSD) te američke sankcije visokopozicioniranom funkcioneru SDA Asimu Sarajliću i bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić nisu posljednje.

"Ovo je poruka i građanima Bosne i Hercegovine da biraju nove ljude i političke opcije koje nisu protiv vlastite zemlje i one koje nisu ogrezle u korupciju. Mi u koaliciji Država se nadamo da ovo neće biti kraj te da će i druge evropske zemlje uvesti sankcije ovim ljudima - da će se lista sankcionisanih još proširiti", naveli su.

Pozvali su članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića (DF) i Šefika Džaferovića (SDA) da podjednako podrže sankcije Sarajliću i Tadić kako su to uradili prilikom objave britanskih sankcija Dodiku i Željki Cvijanović.

"Time da pokažu da su dostojni funkcije koju obnašaju", dodaju.

Istakli su da Bosna i Hercegovina treba biti država u kojoj će osobe poput spomenutih biti "odbačene".

"Ruska agresija na Ukrajinu otvara oči demokratskom svijetu i to ima utjecaja da se učine koraci da bi se u Bosni i Hercegovini i regiji zaštitili demokratski poredak i očuvanje pravne države. Mi smo uvjereni da građani Bosne i Hercegovine, pripadnici svih naroda iz oba entiteta i Distrikta Brčko trebaju donijeti odluku u oktobru na izborima o drugačijoj budućnosti Bosne i Hercegovine od ove kakvu su joj namijenili etnonacionalisti ogrezli u korupciju. Naša perspektiva treba biti demokratska Evropa i država u kojoj ljudi poput Dodika, Cvijanović, Sarajlića i Tadić neće biti donosioci odluka, nego odbačeni i sankcionisani za njihova nedjela", ukazali su.

Iz koalicije Država su saopćili da, kako su naveli, nova Bosna i Hercegovina treba Evropskoj uniji i demokratskom svijetu, jer dok god jedan od etničkih lidera na očit kriminal može reći "ja, i" ovaj prostor treba podršku i poruku kakvu smo danas nedvosmisleno dobili od prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.