Provedeno istraživanje
19

Koalicija "Pod lupom": Više od 70 posto građana BiH ne vjeruje da su izbori slobodni i pošteni

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate ispitivanja javnog mnijenja o povjerenju građana/ki u izbore u Bosni i Hercegovini.

Sedam od deset građana u BiH, tačnije njih 71,4%, smatra da izbori nisu slobodni i pošteni. Ovaj podatak odražava duboko ukorijenjeno nepovjerenje građana u izborni proces kao i njihovo uvjerenje da izborne prevare nadjačaju stvarnu izbornu volju građana.

Ovaj osjećaj nepovjerenja u izborni proces, dodatno je pojačan činjenicom da je skoro svaki četvrti građanin, prema rezultatima istraživanja, svjedočio kupovini glasova ili nekoj vrsti izborne prevare. Upravo zbog toga, građani ne samo da sumnjaju u legitimitet izabranih zvaničnika, nego se često osjećaju i nemoćnima u sistemu u kojem se nalaze.

Tako, skoro niko od građana BiH ne podržava kupovinu glasova i izborne prevare kao sredstvo dolaska na vlast (96,1%). Međutim, potrebno je naglasiti da ispitanici na ovakva pitanja obično daju društveno poželjan odgovor. Ipak, ova visoka brojka sugeriše da postoji šira saglasnost u društvu da je borba protiv izbornih nepravilnosti prijeko potrebna.

Kada je u pitanju unapređenje izbornog procesa, 83,4% građana podržava uvođenje novih tehnologija u izbore kao načina borbe protiv izbornih krađa. Podsjećamo, prethodno je čak 100 000 građana potpisalo peticiju Koalicije "Pod lupom" za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Ova podrška novim tehnologijama jasno ukazuje na to da bi potpuna implementacija novih tehnologija vratila izgubljeno povjerenje građana/ki u izborni proces.

Trenutno, najveće povjerenja građana/ki uživaju kandidati/kinje na izborima (20,3%), Koalicija "Pod lupom“ (19,4%) i CIK BiH (16,7%), dok vlasti i funkcioneri imaju najniže povjerenje (4,6%) građana/ki u izborima.

Međutim, uprkos svim ovim izazovima, i velikom stepenu nepovjerenja, sedam od deset građana BiH će glasati na Lokalnim izborima 2024. godine, s većim procentom u FBiH (73,7%) nego u RS (65,8%). Ovaj podatak ukazuje na to da, iako su zabrinuti zbog nepravilnosti, građani/ke i dalje vide izbore kao priliku da odlučuju ko će zastupati njihove interese.

Koalicija "Pod lupom" poziva sve građane/ke da podijele svoje pozitivno ili negativno iskustvo sa izbora, priču o tome šta im je vratilo povjerenje u izbore, ili da prijave izbornu nepravilnost zbog koje su izgubili povjerenje u izbore.

Ispitivanje javnog mnijenja je urađeno u okviru projekta "Civilno društvo za integritet izbora" kojeg finansira Evropska unija, a a dijelom sufinansira Švedska.