Uz jedan uslov
20

Koalicija za Mostar najavila da bi mogla pružiti podršku i drugim kandidatima za gradonačelnika

N. Ž.
Koalicija za Mostar (Foto: Facebook)
Koalicija za Mostar (Foto: Facebook)
Koalicija za Mostar, koju čine stranke SDA, BPS i BH Zeleni, saopštila je da neće nužno glasati za svog kandidata za gradonačelnika ovog grada, Đanija Rahimića, rekavši kako će podrška potencijalno biti pružena drugim blokovima koje smatraju "pro-bosanskohercegovačkim."

Kako navode u saopštenju, kampanja koju vode bila je "pozitivna", te da su "predstavljali svoje ideje, kao i programsku platformu Koalicije, ne baveći se drugima."

Dalje su rekli i kako je Đani Rahimić, službeno nosilac liste Koalicije za Mostar, "ono što gradu treba" u ovom trenutku.

"Radi se o ostvarenom čovjeku, univerzitetskom profesoru, doktoru tehničkih nauka, društvenom aktivisti koji je od Fortice napravio turističku atrakciju i smatramo kako je upravo on pravo rješenje za Mostar. Uvjereni smo kako će naši sugrađani znati prepoznati kvalitet i dati podršku kandidatima Koalicije, kao i prof.dr. Đaniju Rahimiću. Ipak, ako tako ne bude, mi ćemo poštovati volju građana", kažu iz ove političke grupacije.

Zatim su uputili poziv za dva bloka koji će se boriti za glasove birača u Mostaru, a koji se tiče izbora za gradonačelnika ovog grada.

"Još prije par mjeseci smo dali konkretan prijedlog drugim probosanskohercegovačkim koalicijama i strankama, koju ćemo ponoviti: Budući vijećnici Koalicije za Mostar spremni su podržati kandidata za gradonačelnika iz onog probosanskohercegovačkog bloka koji osvoji najveći broj vijećnika. Pozivamo koaliciju 'Grade moj' i 'Trojku' da se izjasne da li su oni spremni isto učiniti", saopštili su.

Također su napomenuli na Statut Grada Mostara, u kontekstu toga da gradonačelnik mora doći iz Gradskog vijeća.

"S obzirom da se u javnosti špekulisalo i o načinu izbora gradonačelnika, vrijeme je da prestanu sve manipulacije - gradonačelnika bira Gradsko vijeće iz reda svojih članova. Dakle, Vijeće ne može izabrati gradonačelnika koji nije vijećnik u Gradskom vijeću, tako da će svi kandidati morati potpisati Izjavu o prihvatanju mandata u Vijeću", smatraju u Koaliciji za Mostar.

Za kraj, poslali su poruku drugim blokovima koje su nazvali "pro-bosanskohercegovačkim".

"Ukoliko su pojedini kandidati toliko uvjereni u podršku građana, sigurni smo da neće imati nikakav problem da prihvate naš prijedlog, s kojim smo izašli u javnost još prije nekoliko mjeseci, prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma. Javnost i građani Mostara zaslužuju odgovore na ova pitanja", navodi se u saopštenju.