Imala 44 godine
25

Kolege i prijatelji se oprostili od prerano preminule novinarke iz Goražda Lejle Beganović

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Komemorativnim skupom u Maloj sali Centra za kulturu, kolektiv RTV BPK Goražde oprostio se od dugogodišnje kolegice, novinarke Lejle Beganović, koja je preminula iznenada, u 44 godini.

Njena smrt teško je potresla ne samo njenu porodicu i kolege, već i brojne slušaoce Radio Goražda koje je svakodnevno informisala radeći programe i emisije koji su se izravno ticali njihovog života.

"Ovo je najveći bol za porodicu, ali i sve nas koji smo sa njom sarađivali, nosimo također veliku bol zbog njenog preranog odlaska. Njen glas je lebdio na obalama Drine i vjerujem da će tako i ostati jer trebamo da se sjećamo naše Lejle po lijepim stvarima, a tako će ona nastaviti živjeti", poručio je Hasan Gabela, član Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Za RTV BPK Goražde ovo je težak gubitak, istakla je Naida Sijerčić, direktorica medija, izražavajući suosjećanje porodici i kolegama.

"Teško je prihvatiti činjenicu da Lejle više nema. Hvala ti za svaki pruženi trenutak, uvijek ćeš biti u našim srcima i u našim mislima i pratit ćeš nas do kraja života kao vedra osoba divnog glasa. Vjerujemo da si sada na ljepšem mjestu i ponosno nas gledaš", poručila je Sijerčić.

Novinarka prelijepog glasa

Smrt mlade novinarke teško je potresla sve njene kolege koje su i danas ukazali na izazove profesije kojom se bave.

"Marljivo i savjesno je obavljala svaku zadaću za koju je bila zadužena. Bila je u službi kolektiva, zajednice, svakog pojedinca. Vrhunski novinar. Još bolji čovjek. Prepoznatljivi, profinjeni, fonetični glas Radio Goražda. Proteći će Drine i Drine, dok se, i ako se na radiju ponovno pojavi takva anđeoska duša. Mogla je još toga dati, još tragati za smislom života, a otišla je prerano", poručio je novinar Benun Šapčanin.

"Najteže je biti novinar, a posebno novinarka u malim čaršijama poput ove. Ni krivi ni dužni, a uvijek i krivi i dužni. O tim izazovima u ovim vremenima rijetko ko promišlja, a proživljavamo ih kroz svakodnevne ispite. Proživljavala je i Lejla. Bila je izuzetan novinarski potencijal, od prvog dana kada je kročila u prostorije Radija, željna znanja, učenja, radoznala, tiha, ali sjajna osoba prelijepog glasa i odlična voditeljica živog programa i dobar čovjek prije svega, puna razumijevanja i senzibiliteta prema onima kojima se javno obraćala", istakli su tokom posljednjeg oproštaja.

Poručuju da su je slušaoci voljeli te da ih na to podsjećaju stotine poruka podrške koje su upućene njenoj porodici, kolegama i svima koji suosjećaju u ovim trenucima.

"Dugujemo Lejli, da u ovom danu budemo dostojanstveni, da Radio i dalje svira, pa i danas, i njene najdraže pjesme. Hvala vam što ste sa nama podijelili trenutke u kojima se opraštamo od naše kolegice. Rahmet joj duši i neka joj je lahka zemlja bosanska", poručile su njene kolege na komemoraciji.

Novinarka Lejla Beganović, rođena Šivšić, rođena je 30.1.1981. godine u Goraždu. Zvanje diplomiranog žurnaliste stekla je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a u kolektivu RTV BPK Goražde radila je od 2006. godine, na pozicijama od novinara, reportera do glavnog i odgovornog urednika i direktora RTV BPK Goražde. U više navrata obnašala je funkciju člana organa preduzeća.

Sahranjena je na gradskom mezarju Kolijevke.