Od ukupno šest
41

Komisija za ljudska prava Predstavničkog doma BiH održala sjednicu, nisu podržane tri inicijative

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Komisija za ljudska prava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedala je danas, a od ukupno šest tačaka dnevnog reda, nisu podržane tri.

Među njima su inicijative za uspostavljanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom, te za promjenu propisa Oružanih snaga BiH kako bi se omogućilo nošenje hidžaba.

Inicijativu kojom bi PD PS BiH inicirao da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke podnio je Denis Zvizdić. Odbijena je zbog glasova "protiv" zastupnika iz SNSD-a te "suzdržan" iz HDZ-a.

Također, odbijena je inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama OS BiH, kojim bi se omogućilo nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama OS BiH.

Ovakvim glasanjem, Komisija za ljudska prava PD PS BiH je onemogućila izjašnjavanje zastupnika u donjem domu po ovim pitanjima.