Građevina u Sarajevu
485

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije dala saglasnost za gradnju u Hastahani

B. R.
Arhitektonsko rješenje za zgradu Centralne banke u Hastahani (Foto: Centralna banka BiH)
Arhitektonsko rješenje za zgradu Centralne banke u Hastahani (Foto: Centralna banka BiH)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije prihvatila prijedlog da se u dijelu sarajevskog parka Hastahana napravi zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine.

"Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, Komisija je na sastanku održanom 10. juna 2021. donijela zaključak, da predložene intervencije - gradnja poslovne građevine na prostoru Hastahane nisu u skladu sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajevo, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Također, Komisija je zaključila da i cjelokupno urbanističko rješenje za prostor Hastahane, prikazano u situacionom rješenju dostavljenog idejnog projekta nije u skladu sa spomenutom Odlukom", navedeno je u odluci Komisije kojom predsjedava arhitekta Faruk Kapidžić.

Komisija, čiji su članovi i arhitektica Anđelina Ošap-Gaćanović i bivši funkcioner SDP-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, pravnik Zoran Mikulić, je obrazložila zašto je donijeta ova odluka.

Između ostalog, podsjetili su da je to prostor na kojem je izgrađena prva vojna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, te da predstavlja memoriju Sarajeva.

Odluka Komisije o zgradi Centralne banke BiH (Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH)
Odluka Komisije o zgradi Centralne banke BiH (Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH)

"Bila je prva zdravstvena ustanova na prostoru Bosne i Hercegovine koja je građevinski i tehnološki namjeski projektovana za bolnicu. Građena je u duhu historicizma, po uzoru na arhitektonske stilove evropskih gradova. Valorizovana je kao građevina sa historijskom i dokumentarnom vrijednošću", napomenuli su.

Ocijenili su da predstavlja potencijalno arheološko nalazište za koje je potrebno osigurati uslove za provođenje arheoloških istraživanja.

Odluka Komisije o zgradi Centralne banke BiH (Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH)
Odluka Komisije o zgradi Centralne banke BiH (Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH)

"Lokalitet je, također, prema podacima Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa evidentiran kao dobro baštine - spomenik vrtne arhitekture i oblikovane prirode - park", istakli su u Komisiji.

Komisija dala prijedloge za zaštitu Hastahane

Izdvojili su moguće mjere zaštite Hastahane i drugih značajnih javnih površina u Bosni i Hercegovini:

  • "U skladu sa karakterom svake pojedine površine uraditi projekat rehabilitacije javnih površina s primarnim ciljem da ih koriste svi građani (trgovi i otvorene površine uključujući zelene površine i mezarje Kovači, zelene površine i mezarje Alifakovac, parking oko Narodnog pozorišta i Doma mladih, trg ispred Doma armije, Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, parkovske površine oko zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Općine Centar Sarajevo i zgrade Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, Hastahana i ostale). Projekat za svaku površinu treba da sadrži prijedlog javne rasvjete, urbanog mobilijara, obrade pješačkih i kolskih površina, elemente mikroarhitekture, iluminaciju okolnih građevina i prostora, te prijedloga načina korištenja određenih dijelova javnih površina za javnu upotrebu;

  • Na prostoru Hastahane potrebno je da se urade arheološka istraživanja. Svi eventualni nalazi trebaju da budu prezentovani in situ ili dokumentovani i pohranjeni u muzej. Prostor Hastahane treba da bude uređen kao gradski park sa maksimalnim ozelenjavanjem i prostorom za boravak stanovništva i održavanje manifestacija privremenog i povremenog karaktera. Projekat uređenja treba da bude zasnovan na nalazima arheoloških radova i uvažiti njihove preporuke;

  • Ispod lokaliteta Hastahane je dozvoljena gradnja podzemnih sadržaja (parking) uz uslov da gradnja ne smije da dovede do uništenja identiteta lokaliteta, ugrožavanja ili uništenja arheoloških nalaza i promjene nivoa parka, odnosno do ugrožavanja integriteta lokaliteta. Izgradnja može da bude urađena tek nakon provedenih arheoloških radova i u skladu sa preporukama i rezultatima arheoloških istraživanja".

U Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine su zaključili da se za Hastahanu mora iznaći rješenje koje neće podrazumijevati gradnju podzemnih i nadzemnih građevina. Poručili su da prednost moraju imati zelene površine sa, kako su naveli, mogućnošću maksimalnog ozelenjavanja i sadnje visokog drveća kao i vizuelno otvaranje prostora Hastahane prema nacionalnom spomeniku - džamiji Magribija.

Općina Centar Sarajevo nudila alternativnu lokaciju za gradnju

Podsjećamo, načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (NS) je u martu ove godine ponudio Centralnoj banci Bosne i Hercegovine da se njihova građevina napravi na zemljištu u blizini zgrade Avaz Twist Tower. To se desilo nakon što su mnogi građani negodovali zbog mogućnosti gradnje u Hastahani.

Centralna banka, koja je kupila dio zemljišta u ovom parku, je odbila ovu ponudu. Zgradu, koja se trebala graditi na području Hastahane, projektovao je arhitektonski studio Grupa Arh iz Sarajeva.