Douglas D. Jones
3

Komitet za vanjsku politiku američkog Senata 11. septembra razmatra nominaciju novog ambasadora u BiH

N. Ž.
Zgrada Kapitol, Washington (Foto: EPA-EFE)
Zgrada Kapitol, Washington (Foto: EPA-EFE)
Komitet za vanjsku politiku Senata SAD-a će 11. septembra održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, razmatrati nominacija Douglasa D. Jonesa za mjesto ambasadora ove zemlje u Bosni i Hercegovini.

Jones je jedno od pet imenovanja koje će biti razmatrano na ovoj sjednici. Ovo je ključni korak prema konačnoj potvrdi, koju bi, nakon pozitivnog mišljenja ovog komiteta, trebao dati Senat u punom sastavu.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Joe Biden je za novog ambasadora ove države u BiH nominovao Douglasa D. Jonesa 11. jula ove godine. Zbog ljetne pauze koju američki Kongres ima tokom augusta, na naredni korak u procesu čekalo se dva mjeseca, ali bi sada proces trebao ići nešto brže.

Jones trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri State departmentu SAD-a. On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i sigurnost Arktika.

Nedavno je Jones služio kao privremeni otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u. Obavljao je još dva zadatka kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora).

Njegovi prethodni domaći zadaci uključuju direktora Ureda za očuvanje mira, sankcija i protivterorizma u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Također je služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu (Afganistan) i u američkim ambasadama u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Dublin, (Irska) i Tel Aviv (Izrael).

Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge. Strani jezici su mu hebrejski i srpskohrvatski.

Pored Jonesa, na ovoj sjednici Komiteta za vanjsku politiku Senata SAD-a raspravljat će o novim ambasadorima u Velikoj Britaniji, Malaviju i Togu.