Sastanak u Parizu
237

Komšić: Macron je odmah osudio secesionističku retoriku iz RS-a

D. Be.
Emmanuel Macron i Željko Komšić u Parizu
Emmanuel Macron i Željko Komšić u Parizu
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas je uz državničke počasti primio članove Predsjedništva BiH, a predsjedavajući Željko Komšić je nakon sastanka prenio svoje utiske čitateljima portala Klix.ba.

Na početku je kazao da je Macron bio otvoren i iskren, a da su tri člana Predsjedništva BiH iznijela svoje stavove o aktuelnoj situaciji u BiH i onome što se dešava na evropskom putu naše države.

"Napomenuo bih da je Macron u svom uvodnom obraćanju odmah pozvao na situaciju odnosno najave secesije iz RS-a i rekao da Francuska podržava teritorijalni integritet, suverentitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao cjelovite države. Za njih nije prihvatljiva retorika iz Republike Srpske", kazao je Komšić.

Sastanak je trajao duže od planiranog, a dosta vremena je posvećeno Evropskoj uniji odnosno evropskom putu BiH.

"Pričalo se i o trenutnom stanju, ne samo kandidatskom stutu već i o nejasno definisanom otpočinjanju pregovora, jesmo-nismo, nismo-jesmo. Zvanilan stav Francuske je da Francuska podržava 14 priroteta iz Mišljenja Evropske komisije i da bez toga se BiH neće moci pomaći ka EU. Na taj nacin je, da kažem, loptica vraćena u naše dvorište što je logično i normalno, s porukom koja nije tako izričito rečena, ali se moze izvući iz onoga što smo radili - BiH mora napraviti ozbiljan napredak kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja EK", dodao je Komšić.

Kaže da su svi svjesni da ima lakših i težih pitanja i da sve ne može preko noći, ali bez rješavanja 14 prioriteta neće biti napretka.

"Macron je rekao da se 2018. godine protivio proširenju EU, ali nakon svega što se dešava u Evropi i ruske invazije na Ukrajinu, promijenio je svoj stav i sada podržava proširenj", zaključio je Komšić.