Politička ofanziva
766

Komšić optužio Hrvatsku da se miješa u unutrašnja pitanja BiH, a Milanović isti dan sve potvrdio

S. M.
Željko Komšić i Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Željko Komšić i Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a kritikovao je politiku susjednih zemalja prema našoj zemlji istakavši da one ugrožavaju njen suverenitet. Istog dana, na istom mjestu, svojim izlaganjem predsjednik Hrvatske je potvrdio takve optužbe.
Komšić je tokom izlaganja kazao da trenutni politički sistem u BiH vješto koriste Hrvatska i Srbija i preko sunarodnika u BiH vrše upravljanje njom s ciljem da je podijele ili obesmisle kao državu.

"Naša dva susjeda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje polagati svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i Hercegovinom izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić

Zoran Milanović je s druge strane svojim izlaganjem potvrdio ono o čemu je dijelom govorio Komšić rekavši da nema stabilnosti Bosne i Hercegovine bez reforme izbornog zakona baš onako kako to Zagreb zahtjeva. Sve je podsjetilo na poruke predstavnika HDZ-a upućivane na zatvorenim sastancima tokom pregovora o izbornoj reformi, da će doći do "nereda na jugu" ukoliko se njihovi ciljevi ne ispune.

"Nastavljamo da tražimo izborne reforme koje bi osigurale legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, na svim nivoima vlasti. Ovo je, u našem pogledu, ključno za buduću stabilnost i prosperitet ove zemlje", rekao je jučer Milanović.

Uprkos tome što je visoki predstavnik Christian Schmidt većinu onog što je tražio Zagreb, izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH u oktobru prošle godine, ispunio (kontrola federalnog Doma naroda), to nije spriječilo zvaničnike Zagreba da nastave vršiti pritisak da bi utjecali i na promjenu biranja članova Predsjedništva BiH.

Osim toga, Komšić je izazvao i reakciju ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana koji ga je nazvao "štetočinom, parazitom i uzurpatorom hrvatske kvote".

Komšić je rekao je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine" rekavši da će Hrvatska i dalje podržavati uvođenje etničkog predstavljanja u BiH.

Takav odnos Plenkovića prema presudama međunarodnih sudova Komšić je uporedio sa odnosom Vladimira Putina prema međunarodnom pravu u slučaju Ukrajine.

Iako mnogi s druge strane pokušavaju politiku Plenkovića i Milanovića prema Bosni i Hercegovini predstaviti suprostavljenom s različitim ciljevima, ona je zapravo u tom segmentu identična. Ono u čemu se njih dvojica razlikuju je pristup, izvjesno usaglašen, po principu dobar-loš policajac.

Prvi je blag, šalje pomirljive poruke i nikad ne zaboravlja da napomene kako će pomoći BiH u pristupu EU (naravno, uz uslov provođenja izborne reforme), dok je drugi drčan, zlonamjeran i sklon slanju prijetećih poruka. Međutim, ni jedan ni drugi, nikad ne zaboravljaju kazati da se u BiH mora provesti izborna reforma po principu etničkog predstavljanja jer bi u suprotnom moglo doći do nestabilnosti. Miješanje u unutrašnje prilike Bosne i Hercegovine dvojica zvaničnika više se ni ne trude sakriti.

Ipak, njihov se pristup preklapa kroz djelovanje jednog zvaničnika, ministra vanjskih poslova Grlić-Radmana, koji je sklon da u kratkim vremenskim razmacima koristi retoriku i jednog i drugog. S tim u vezi, Hrvatska se trenutno, kroz djelovanje svojih zvaničnika, nalazi u "drugoj ofanzivi" s ciljem osvajanja Predsjedništva BiH, jer u "prvoj" je Dom naroda šaptom pao.