Ukazao im na presedan
256

Komšić upozorio UN da je Schmidt suspendovanjem Ustava FBiH ojačao nedemokratski etnički princip

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je govorio na Generalnoj skupštini UN-a prilikom čega je posebno istaknuo da je visoki predstavnik Christian Schmidt doprinio etničkim podjelama u državi koje nas vode ka manjem stepenu demokratije, a što je suprotno svjetskim naporima.
U govoru je Komšić rekao da je naš politički sistem, koji je zasnovan na etničkom principu, ono što godinama stvara problem BiH na putu razvoja i demokratičnosti. U tom pogledu je poručio da je i visoki predstavnik BiH Christian Schmidt doprinio toj etničkoj podjeli.

"Posljednje intervencije međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini, odnosno intervencije visokog predstavnika, putem činjenja pravnog nasilja i suspendiranja entitetskog ustava na dvadeset i četiri sata, što je nezapamćen presedan u demokratskom svijetu, ne da nisu otklonile smetnje za normalno funkcionisanje države nego su ojačale nedemokratski etnički princip i produbile diskriminaciju građana u Ustavu i izbornom zakonu", rekao je.

On je istaknuo da je BiH i drugim zemljama koje su se nekada zasnivale na totalitarnim režimima potrebna brza tranzicija na sistem temeljen na potpunoj demokratiji.

"Zato očekujemo podršku aktera iz internacionalne zajednice, iako i oni povremeno posegnu za nedemokratskim alatima, kao što i povremeno radi njihovih ciljeva u cijelosti negiraju mogućnost razvoja demokratije u Bosni i Hercegovini", kazao je.

Osim toga, Komšić je govorio o opasnostima koje dolaze iz susjednih zemalja Srbije i Hrvatske navodeći kako one žele podijeliti BiH ili je u najmanju ruku obesmisliti.

Zbog toga je UN-u poručio da moraju podržati institucije BiH i državu BiH u borbi za demokratsko, građansko društvo nasuprot nastojanjima njenih komšija da je dublje etnički podijeli, ukoliko im je cilj mir na Zapadnom Balkanu.