Ima drugi prijedlog
118

Konaković: Blokada Doma naroda je greška cijelog Kluba Bošnjaka među kojima je i Kemal Ademović

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je komentarisao odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da ne prisustvuje sjednicama ovog zakonodavnog tijela.

Razlog za takvu odluku je Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a kojeg je predložio SDS-ov Želimir Nešković. Ono što je sporno u tom prijedlogu je izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda.

Konaković smatra da se s tom blokadom ne treba nastaviti te da treba mudrije postupiti.

"Potpuno pogrešnom smatram blokadu Doma naroda i to svih delegata iz Kluba Bošnjaka među kojima je i Kemal Ademović iz Naroda i pravde. Da nije bilo blokade imali smo onda dva naredna koraka – da vidimo da li bi taj HDZ zaista podržao jedan takav nakaradan ustavni prijedlog. Mislim da bi on pao već na samom Domu naroda i to su bila moja očekivanja", kazao je Konaković za N1.

Dodao je kako bi bilo političko mudro "ismijati" predlagača i da bi se tako vidjelo pravo lice HDZ-a.

"Drugi korak je da na taj način ismijemo tog predlagača i to bi bilo politički mudro, te ne bi dalo Dodiku alibi za neko buduće blokiranje, jer Dodik želi da blokira Dom naroda nakon što je čovjek iz PDP-a preuzeo mandat koji mu je CIK dodijelio. Mislim da bismo onda vidjeli i pravo lice HDZ-a kada bi ta stranka glasala za takav neustavan zakon", rekao je Konaković je te dodao da se ovakvim potezima ne bi kockali.

Na pitanje da lie je razgovara sa Kemalom Ademovićem (NiP) koji je uz Šefika Džaferovića (SDA), Džemala Smajića (SBiH), Safeta Softića (SDA) i Dženana Đonlagića (DF) delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH poručio je da nije.

"Nisam razgovarao, ali time bismo HDZ izveli na čistac. Dakle, kada bi HDZ uopće glasao tada bi pokazao pravo lice, ali ja ipak mislim da to ne bi učinio. Čuli smo javno predstavnike HDZ-a koji su rekli da to ne bi podržali. Ali ono što je najvažnije, i kada bi, to je vrlo važno da podvučemo, Predstavnički dom bi u jednoj ozbiljnoj diskusiji pred kamerama da vidi cijela javnost pocijepao takav dokument, stavio ga na smetljište gdje mu je mjesto, takav dokument ne može proći. Zato mislim da je bolje da Bošnjaci, tačnije, Klub Bošnjaka, ne da alibi Miloradu Dodiku za neke buduće blokade. Kada blokiraju Bošnjaci, pa blokira on. To nije isto kao kad uvijek blokira on. Sa Kemalom Ademovićem nisam bio tu fizički prisutan. Zaista smo u kratkom roku samo razmijenili nekoliko poruka. Nije bilo vremena da strateški razmatramo moguće efekte", poručio je Konaković.

Dodao je kako će to uraditi na narednim sjednicama predsjedništva, na sastancima Trojke.

"Naravno , nije lako da Ademović sam zauzima takvu vrstu stava, jer vodi tešku bitku u Domu naroda sa ljudima koji su destruktivni. Imate tri iz SDA i ovog Smajića koji je glasnogovornik SDA u svim tim pozicijama. Tako da njegova personalna pozicija nije ugodna, nije laka i treba, naravno, politike Trojke da zauzmu konačan stav, moje mišljenje, da tu ne treba ići ni u kakve blokade, nego pokazati političku snagu. I ovo je primjer da se pokaže političko jedinstvo probosanskih stranaka, koje bi sigurno bila jedna snažna poruka. Treba nam sjednica Doma naroda na kojoj će se desiti analiza političke situacije i pregovora u Bosni i Hercegovini", naglasio je Konaković.

Podsjećamo, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izrazila je razočaranje zbog odluke Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predvođenog Strankom demokratske akcije (SDA), da, kako oni navode, blokira rad ovog zakonodavnog tijela.

Klub Bošnjaka u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čine pored SDA-ovih Šefika Džaferovića i Safeta Softića, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH), te Kemal Ademović (NiP) koji je zamjenik Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Uprkos pripadnosti različitim strankama Klub Bošnjaka je uvijek imao jedinstven stav kada je riječ o mogućem preglasavanju i pitanjima koja se tiču Ustava BiH.